PSD spune că minele de cărbune nu se vor închide până când nu se pun în loc centrale pe gaz, energie nucleară sau regenerabile

Data actualizării: Data publicării:
TIMISOARA - ILUSTRATIE CET SUD - 29 APR 2022
Foto: INQUAM PHOTOS / Virgil Simonescu

Partidul Social Democrat a transmis că „în urma intervenției experților social-democrați” Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România astfel încât să nu fie închise minele de lignit sau huilă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă.

„PSD anunță că în urma intervenției experților social-democrați Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:

1) Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc. Nicio unitate de producție de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă.

2) Ceea se închide nu se desființează, ci intră în conservare. Toate unitățile pe bază de lignit și huilă care vor fi închise, vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate.

PSD susține categoric toate politicile de reducere a poluării și de tranziție către o economie decarbonificată, care trebuie să constituie un obiectiv major pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

În același timp PSD consideră că, în contextul crizei energetice, România trebuie să utilizeze toate capacitățile de producție de energie pentru protejarea populației și a economiei naționale, la fel cum se întâmplă în multe state europene”, arată un comunicat de presă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul va renegocia capitolul de energie din PNRR, astfel încât să fie amânată închiderea minelor, în beneficiul cetăţenilor şi al economiei.

PSD îi cerea ministrului Energiei să nu închidă capacități de producție a energiei pe bază de cărbune fără a le înlocui cu altceva.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri