SURSE. Eșec la negocierile cu Arafat pentru prelungirea stării de alertă. Ce a cerut PSD și care a fost propunerea USR

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ciolacu arafat

Marcel Ciolacu, Dan Barna și Victor Ponta au discutat miercuri cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la Palatul Parlamentului. Întâlnirea a avut loc la inițativa lui Arafat, care a dorit „să explice de ce e importantă prelungirea stării de alertă”, susțin surse politice.

ACTUALIZARE: Întâlnirea dintre Raed Arafat și liderii PSD, Pro România și USR, de la Palatul Parlamentului, s-a încheiat. Șeful DSU a încercat să îi convingă pe liderii PSD, Pro România, USR și ALDE să voteze în Parlament prelungirea stării de alertă, prin Hotărâre de Guvern, cu cel puțin 15 zile. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut la întâlnirea cu Arafat o lege prin care să fie implementate unele măsuri, printre care purtarea măștilor în spații închise, în timp ce USR a solicitat prelungirea stării de alertă doar în zonele în care există un risc mare de infectare.

„Arafat a zis că va veni cu cifre și analize la proiectul de HG privind prelungirea stării de alertă. Decidem atunci. Am ținut toate porțile deschise, dar vrem să vedem fundamentare solidă și tratare diferențiată de la zonă la zonă”, au declarat surse politice din USR, pentru Digi24.ro.

La întâlnire, PSD a mai cerut redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, oprirea achizițiilor directe făcute de Guvern și testarea celor care vin din străinătate și stau în izolare 14 zile.

„Așteptăm să vedem propunerea concretă a Guvernului, pentru că aceste măsuri pot fi implementate și fără stare de alertă. PSD va sprijini în Parlament implementarea unor măsuri responsabile de protecție la adresa populației”, susțin surse din PSD.

Raed Arafat le-a transmis liderilor politici că există în continuare un risc mare de infectare și că se impune prelungirea stării de alertă.


Știrea inițială

Cei trei lideri politici, Ciolacu, Barna și Ponta nu susțin prelungirea stării de alertă. „PSD nu mai vrea continuarea Klaustrofobiei ca model de guvernare a țării!”, spunea Ciolacu, luni, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. 

Citește și PSD anunță că nu votează prelungirea stării de alertă. Lucian Romașcanu: Nu avem dovada epidemiologică necesară prelungirii

De asemenea, Victor Ponta a anunțat că parlamentarii Pro România nu vor vota prelungirea stării de alertă, în timp ce, liderul USR, Dan Barna, a declarat că „nu se justifică prelungirea stării de alertă la nivel național”.

„Există foarte multe zone în ţară, localităţi, municipii, zone foarte mari, unde prelungirea acesteia nu se justifică, cel puţin pe datele pe care le cunoaştem”, a declarat Barna.

În acest context, Raed Arafat încearcă să îi convingă pe cei trei lideri politici de necesitatea prelungirii stării de alertă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că se impune prelungirea stării de alertă, dar că măsurile restrictive vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare. El le-a transmis parlamentarilor un apel la responsabilitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri