Răspunsul PSD la cererea lui Iohannis: Nu o să-l anunțe

Data actualizării: Data publicării:
claudiu manda dna_Inquam Photos Ovidiu Micsik (2)
Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Senatorul PSD Claudiu Manda spune că Executivul îl va anunța pe președintele Klaus Iohannis doar despre subiectele care au legătură cu securitatea națională și ordinea publică. Precizarea vine după ce șeful statului a solicitat premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern, cu cel puțin 24 de ore înainte.

manda dancila dragnea carmen dan cex 19 nov inquam octav ganea image_6760
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Din câte știu eu, președintele Klaus Iohannis poate să participe la ședințele de Guvern și poate să conducă ședințele de Guvern dacă sunt pe ordinea de zi a acelor ședințe chestiuni care vizează competențele domniei sale, apărare, ordine publică, nu mai le știu exact acuma pe toate, sunt prevăzute în Constituție. Dacă nu au legătură cu domeniul de competență al domniei sale, am înțeles că Guvernul a spus că nu o să-l anunțe, motiv pentru care cred că a procedat corect”, a declarat Manda, la Parlament.

Citiți și    Adevărata miză a Ordonanței privind amnistia și grațierea: Bunuri de 2 miliarde de euro sechestrate de DNA se vor întoarce la ”victimele abuzurilor statului paralel”

Luni dimineață, Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern. Astfel, șeful statului vrea să vadă dacă și când va fi adoptată o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Solicitarea președintelui a venit după Consiliul Național al PSD de duminică, în care chiar și Liviu Dragnea a cerut în mod expres amnistie și grațiere, dar și după declarația de azi dimineață a ministrului justiției. Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vor fi modificate printr-o singură ordonanţă de urgenţă, iar o primă formă a acestei act normativ se află în lucru, în acest moment, la Ministerul Justiţiei. 

O ordine de zi a ședințelor de Guvern este publicată și pe site-ul Guvernului, doar că, de foarte multe ori, aceasta suferă modificări substanțiale fără anunțarea publică prealabilă. Așa s-a întâmplat, de pildă, și cu OUG 13, care s-a aflat pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri