Sondaj INSCOP: AUR a câștigat cele mai multe procente în ultimii doi ani, PNL a scăzut cel mai mult. Care e intenția de vot a românilor

Data actualizării: Data publicării:
sondaj inscop
Sursa: INSCOP

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie publicat de INSCOP, partidele din coaliția de guvernare pierd procente. PSD scade la 28,7%, PNL înregistrează, de asemenea, o scădere, și ajunge la 18%. Și AUR pierde procente, însă se menține peste 20% intenție de vot. USR crește ușor până la 12,7%.

Intenția de vot pentru principalele partide:

  • PSD - 28,7%
  • AUR-20,1%
  • PNL-18%
  • USR-12,7%
sondaj inscop
Sursa: INSCOP

„Dincolo de evaluarea intenției de vot a momentului, ceea ce contează cu adevărat este tabloul de ansamblu și capacitatea de a analiza date dintr-o perspectivă mai cuprinzătoare care surprinde marile tendințe”, scrie Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

  • Erodarea la guvernare afectează ceva mai mult PNL pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare. PNL pierde puțin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26.6% in iunie 2021 la 18% in iunie 2023), și două procente comparativ cu decembrie 2021 când s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%).
  • PSD se află la guvernare de un an și jumătate, iar erodarea la guvernare începe să își producă efectul și asupra social-democraților. PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021 când era în opoziție (de la 30,2% în iunie 2021 la 28,7% în iunie 2023), și aproximativ 7 procente față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% în decembrie 2021 la 28,7% în iunie 2023).
  • AUR, aflat mereu în opozitie în această perioadă, deși a avut o evoluție foarte sinuoasă, crește 6 procente în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creștere relativ constantă a intenției de vot.
  • USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opozitie, stagnează (13,2% în iunie 2021, respectiv 12,7% în iunie 2023). De la începutul acestui an, USR a început să crească ușor, recuperând aproximativ 3 procente față de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022.

„Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiție stransă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menține acesată tendință de erodare a partidelor de la guvernare și de creștere a celor din opoziție. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-și calibra mesajele, politicile, acțiunile astfel încât să modifice această tendință. Deși dificil, nu este chiar imposibil, însa sunt vitale înțelepciunea politică, o conectare mai bună cu agenda reală a populației, o capacitate de comunicare mult îmbunătățită și, mă încăpățânez să o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate ți cât mai puțin populism deșănțat.
Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate în ultimii doi ani, reprezentative pentru populația adultă a României”, mai scrie Ștefureac.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri