Sari la conținut

Sondaje. PSD cade abrupt, PNL și USR cresc

Partidul condus de Liviu Dragnea pierde tot mai multe procente de la lună la lună, astfel că, față de momentul alegerilor parlamentare din 2016, a scăzut în preferințele electoratului cu peste 16 procente. O parte din acestea s-au contabilizat în dreptul PNL și USR, altele la partenerii de coaliție ai social-democraților, liberal-democrații conduși de Călin Popescu Tăriceanu.

liviu dragnea 180115_PSD_CEX_028_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Potrivit unui sondaj IMAS, prezentat de reprezentanții USR, PSD ar fi pierdut 16,9% în intervalul decembrie 2016 - februarie 2018. În raport cu luna decembrie 2017, adică înainte de implementarea „revoluției fiscale”, PSD a pierdut 3,8%.

PNL a ajuns de la 20%, cât avea la alegerile parlamentare din decembrie 2016, la 29,4%, iar în ultimele trei luni a crescut cu 2,3%.

USR a înregistrat, de asemenea, o creștere: de la 8,9% în decembrie 2016 la 11,2% în februarie 2018, după ce, pe parcursul anului trecut, a cunoscut o ușoară scădere.

Procente în plus s-au contabilizat în ultimele luni și în dreptul partenerilor de guvernare ai social-democraților: liberal-democrații. ALDE a ajuns la 10,6%, față de 5,6%, cât avea la alegerile parlamentare.

O scădere a înregistrat, însă, partidul condus de ex-președintele Traian Băsescu. PMP are acum 4,6% în sondaje, față de 5,4%, cât a avut în decembrie 2016.

Potrivit reprezentanților USR, sondajul IMAS mai arată că PSD domină încă în orașele mici și în rural, în timp ce PNL crește mai ales în Ardeal, iar USR performează în orașele cu peste 200.000 de locuitori.

Sondajul IMAS a fost realizat pe un eșantion de 1.010 persoane cu drept de vot, eșantion reprezentativ la nivel național.

Rezultatele IMAS confirmă, practic, căderea PSD ilustrată de un alt sondaj, Sociopol, prezentat public acum câteva zile. Potrivit Sociopol, PSD a ajuns la 34%, în timp ce PNL, în creștere, se situează la 33% în ceea ce privește intențiile de vot ale românilor. Pe acest barometru, USR are, la rândul său, 12%, iar ALDE, 5%, în timp ce PMP mai adună doar 3%.

Atât sondajul IMAS, cât și cel Sociopol arată că președintele PSD, Liviu Dragnea, a căzut în ceea ce privește încrederea populației. Cu o cotă de încredere de doar 9%, Dragnea este depășit de mai mulți social-democrați: Victor Ponta (10%), Lia Olguța Vasilescu (14%), Viorica Dăncilă (15%) și Gabriela Firea (28%).

Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 27 februarie - 5 martie, prin metoda CATI, pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane cu drept de vot și are o marjă de eroare de 3,2%.

Pe aceeași temă