Sari la conținut

Traian Băsescu acaparează dezbaterea politică printr-un discurs „antibăsist”: critică justiția, metodele ei și vorbește de spioni în magistratură

 

Traian Băsescu vine la Parchet pentru a fi audiat în dosarul deschis pentru şantaj FOTO: Mediafax Foto

De-a lungul timpului, Traian Băsescu şi-a construit imaginea de apărător al justiţiei şi de entuziast susţinător al acţiunilor procurorilor. Acum pare să vadă lucrurile altfel. Din studiourile de televiziune, el a atacat metodele de lucru ale procurorilor.

E un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă. Gândiți-vă la un om căruia i-a pus procurorul cătușele pentru reținere și urmează să fie dus a doua zi la Înalta Curte pentru arestare. Ce se întâmplă automat? În primul rând, e primit cu un cortegiu de presă și cu informațiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Foarte rar nu se știe de ce e chemat. Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite. Se stă 24 de ore. De regulă, se ieșea cu cătușele la mână în emisiunea unui anume realizator sau la anumiți realizatori se făcea ieșirea triumfală cu cătușele la mâini de la DNA și trimiterea la Arestul Poliției Capitalei. Un alt element de presiune formidabilă. Un om care a fost arestat are pe cap procurorul de caz, SRI, Curte de Conturi, presa... Nu are nicio șansă. Denunțul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Or, eu nu pentru tipul acesta de justiție am luptat. Și nu s-a întâmplat până cu două-trei luni înainte de terminarea mandatului meu”, a spus fostul președinte, luni seara, la B1 TV.

Nu exclud posibilitatea unor condamnări nedrepte

 „Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Nu vine Înalta Curte și spune noi suntem partenerii voștri procurorilor? Luați trei delațiuni și băgați-l la beci până când recunoaște delațiunea”, a continuat Traian Băsescu.

O spun public pentru că acest proces de guantanamizare care a început în luna octombrie-noiembrie anul trecut, acest proces de guantanamizare nu trebuie să continue”, a adăugat fostul președinte.

Un om ținut în arest în mod abuziv, fără probe concrete, doar până spune ce vrea să audă procurorul e torturat. În condițiile arestului de la IGP asta înseamnă tortură. Iar eu nu voi renunța, de dragul de a părea unul care e cu justiția orice s-ar întâmpla. Justiția trebuie să aplice legea, nu abuzul. Ce îți e să îl ții în supraveghere să îl judeci? În timpul mandatului meu au fost condamnați vreo nouă-zece miniștri. Unul nu a fost arestat. (...) Eu le recomand tuturor celor care consideră că au fost arestați abuziv înainte de a fi condamnați să se adreseze CEDO”, a mai spus fostul președinte.

Ce spunea Traian Băsescu despre justiție în trecut 

7 august 2014: „Un alt element, independenţa justiţiei. Acest lucru este scris în Constituţie. Dar undeva, în acest document, se vorbeşte că ne angajăm să nu atacăm instituţiile justiţiei şi să nu contestăm hotărârile judecătoreşti, să nu atacăm ANI, să nu atacăm hotărârile judecătoreşti ca oameni politici, să nu atacăm DNA, să nu atacăm DIICOT, Parchetul General”.

Marele dezgust al unui fost președinte 

În emisiunea televizată la care a participat luni seara, pe lângă atacurile la sistem, n-au lipsit nici cele la adresa unor şefi din justiţie, cum ar fi Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, şi Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casație și Justiție, două persoane pe care însuși Traian Băsescu le-a numit în funcție.

De ce nu îi sunați pe Kovesi, pe Coldea, pe președinta Înaltei Curți? a fost întrebat Traian Băsescu în emisiune.

„Pot să vă spun că din silă nu îi sun să vorbesc cu ei? Pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvășit de a face justiție. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcție!” - a răspuns fostul președinte.

Nu ați sunat pe niciunul? au insistat realizatorii.

„Nu, pentru că mi-am primit lecția Nițu, la care sunasem pentru totul altceva. (...) Aveam o problemă de clarificat cu el. Nu avea nicio legătură cu dosarul fiicei mele”, a declarat Traian Băsescu.

Reia tema spionilor: ofițeri acoperiți printre magistrați 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a mai spus că există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi, iar acest lucru îi face şantajabili. Tema spionilor a fost folosită de fostul şef de stat şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut.

Fostul preşedinte susţine că, până în 2004, serviciile şi-au plasat ofiţeri acoperiţi printre procurori şi judecători.

„Aceştia, de teamă să nu se afle că au încălcat Constituţia, ceea ce i-ar duce la pierderea calităţii de magistrat, sunt şantajabili. Cel care l-a avut pe acoperitul din justiţie, fie că este judecător, fie că este procuror, poate primi telefon chiar de la ofiţerul lui: „Domnu', cazul ăla se poate ...sau nu se poate”, a atras atenția Traian Băsescu.

Tema ofiţerilor acoperiţi a fost lansată de Traian Băsescu şi în campania electorală. În acel moment erau vizaţi, desigur, candidaţii.

„Candidaţii au timp ca înainte de a-şi depune candidaturile să spună public, să-şi completeze CV-ul, dacă au fost cumva ofiţeri acoperiţi sau nu. (Realizator: Şi dacă nu au făcut acest lucru o veţi spune dumneavoastră?) Da, pentru ca am obligaţia să o spun!”, declara Traian Băsescu în septembrie 2014, tot la B1 TV.

Cu trei zile înaintea începerii campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la un alt post de televiziune, Traian Băsescu dădea și nume:

Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE”, declara Traian Băsescu la Realitatea TV, în octombrie 2014.

Acuzaţiile lansate de Traian Băsescu au fost respinse de premierul şi fostul candidat la Preşedinţie, Victor Ponta.

Apoi, la sfârşit de mandat, odată cu scandalul fotografiilor de la Paris în care au fost surprinse Elena Udrea și Alina Bica, Traian Băsescu se plângea că serviciile de Informaţii au o putere mult prea mare.

Rată de achitări în justiție prea mare 

Traian Băsescu a criticat şi rata de achitări raportată de DNA la ultimul bilanţ, despre care a spus că ar fi „cam mare”. Fostul şef al statului este contrazis, însă, chiar de un studiu al Băncii Mondiale, care atrage atenţia asupra numărului foarte mic de achitări din România.

DNA are rată de eroare de 10%. Mi se pare cam mare. 4.000 de dosare în lucru înseamnă 400 de oameni. Oare o fi bine să-i bagi la beci şi să nu ai răspundere pentru asta? Lupta anticorupție trebuie să continue, pentru că s-a erodat statul. Mi-aş dori ca instituțiile să nu facă abuzuri şi să facă spectacol gratuit pe demnitatea oamenilor. Niciodată nu s-a acționat cu oarecare sălbăticie, procurorii să-și pună scalpuri la cingatoare, aaa, scalpul cui îl am, al politicianului X, al cui îl am, al politicianului Y”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Nu de aceeaşi părere sunt experţii de la Banca Mondială, care au atras atenţia asupra ratei mici de achitări din România, într-un studiu dat publicităţii în 2013.

Banca Mondială: Prea puţine achitări

„Trebuie să punem în discutie și rata de condamnare extrem de mare din partea procurorilor (între 90 -95 procente). Aceasta este rareori egalată în alte părți ale lumii şi, când acest lucru se întâmplă, ridică suspiciuni cu privire la una din cele două explicaţii negative - corupţie semnificativă sau o politică de evitare a riscurilor din partea procurorilor. Noi considerăm că în România se aplică a doua explicaţie - procurorii sunt atât de concentraţi pe o rată de condamnare aproape perfectă, încât nu iau în considerare cazurile pe care, după părerea lor, nu le pot câştiga sau aleg condamnarea mai mică pe care o pot aplica. Pretind că fac acest lucru din cauza aşteptărilor opiniei publice”. (SURSA: „Analiza funcţională a sectorului justiţiei din România”)

Judecătorul Cristi Danileț a declarat în emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24 că dosarele DIICOT și ale DNA-ului care ajung în fața judecătorilor sunt extrem de bine lucrate. Nu trebuie să avem suspiciuni cu privire la incorectitudine, spune Danileț. El a reamintit că sunt trei faze prin care trece un dosar – cercetare, judecare, judecare în apel. „Eu nu aș fi îngrijorat de rata de 90 la sută”, a comentat judecătorul.

Este foarte periculos să avem o rată a condamnărilor de sută la sută, pentru că atunci ne-am transforma într-un stat polițienesc , în care odată începută urmărirea penală, sigur ea se va finaliza cu o condamnare. Practic, procesul nu ar mai avea rost. Dacă transformăm judecătorii doar în niște aplicatori de sancțiuni pentru dosarele trimise de procurori, lucrurile ar fi foarte grave. Așadar, trebuie să avem o rată a condamnărilor sub sută la sută. În cazul dosarelor trimise în judecată de către DIICOT, rata este de 90 la sută, în cazul dosarelor trimise de DNA, rata condamnărilor este de 90 la sută, iar în cazul dosarelor trimise în judecată de către parchetele ordinare, rata de condamnare este de 75 la sută. (...) Eu, ca practician în acest sistem de 17 ani, vă spun că este normal ca procurorii să aibă o rată a succesului de până în 75-90 la sută și este firesc ca judecătorii în unele dosare să condamne, în altele să achite”, a declarat Cristi Danileț.

Băsescu: Nimeni nu mă mai vrea în politică. Mă fluieră derbedei plătiți

Încă o declarație a lui Traian Băsescu făcută luni seara a mai atras atenția. Fostul președinte crede că mai toată lumea are ceva cu el și că l-ar vrea ieşit din politică. 

Cred că Iohannis nu e interesat deloc să rămân în politică, Ponta nu e interesat deloc să rămân în politică. Aici mă refer și la cei din jurul lor. Nu știu de ce ar fi interesată Monica Macovei să rămân în politică. Dar nu o suspectați că ea trimite golanii ăștia să fluiere! O să-mi spună cineva că sunt cetățeni români. Da, eu sunt un cetățean liber care e fluierat de niște golani, da? Nu mai sunt președinte. Ăștia sunt golani în adevăratul sens al cuvântului. Hai să le spunem derbedei plătiți”, a declarat fostul președinte.

După emisiunea televizată la care a participat luni seara, nici când era președinte în funcție Traian Băsescu nu și-a atras atâtea critici. Fostul șef al statului a primit replici din mai multe direcții. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu. Şi președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a reacţionat. Livia Stanciu i-a transmis lui Traian Băsescu că nu se lasă intimidată.

În studiourile de televiziune, politicienii și analiștii au dezaprobat unanim discursul fostului șef al statului.

Citiți și: 

C.T. Popescu: Traian Băsescu impune imaginea unui maimuțoi care s-a aflat la comanda unui avion
Etichete: traian basescu , justitie , discurs antijustitie basescu , basescu la B1 , reactii basescu atacuri justitie , discurs antibasist

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale