Traian Băsescu: Orban, în mod categoric, nu va merge ca un soldățel de plumb să-și depună demisia

Data publicării:
basescu la digi

Ludovic Orban nu mi s-a părut chiar „suntem gata” și cu mâna la chipiu pentru alegeri anticipate, spune fostul președinte Traian Băsescu despre premier și despre anunțul său făcut la sfârșitul săptămânii trecute, după o discuție cu președintele Klaus Iohannis, când a declarat că au convenit împreună să fie declanșate alegerile anticipate. „Dimpotrivă, (Ludovic Orban) a spus Eu și președintele am hotărât, de unde până acum hotăra numai președintele, dar Ludovic Orban spune mereu: dacă sunt condiții” - a arătat Traian Băsescu. 

Fostul șef al statului crede că alegerile anticipate n-ar fi o idee bună, pentru că, spune el, asta ar genera o criză politică nenecesară și neoportună. În plus, cuplarea legislativelor cu alegerile locale comportă riscul de a-i da un avantaj prețios PSD-ului.

„Până acum, n-am văzut niciun premier care să demisioneze de bunăvoie. Dimpotrivă, am văzut premieri care s-au baricadat. Ludovic Orban ar fi o excepție absolută, dar o excepție în condițiile în care nimic nu reclamă un asemenea gest. Deci, după părerea mea, guvernul Orban a avut un început bunișor de mandat, pe imagine stau relativ bine, nimeni nu poate contesta o valoare crescută a actualului guvern în raport cu toate cele trei ale PSD-ului puse la un loc și i-ar rămâne să ducă guvernarea până la alegeri în condiții decente, cred că atât i s-ar cere”, a arătat fostul șef al statului. „De ce să mergem în anticipate mi-e greu să înțeleg”, a adăugat Traian Băsescu, intervievat telefonic la Digi24.

„Orban, în mod categoric, nu va merge ca un soldățel de plumb să-și depună demisia și să spună Și-acum hai să începem procedura! Este un politician crescut în partide, nu e un politician amator căruia să-i spui Faci asta! și el să execute, dacă nu-i corect să execute. Eu cred că Orban va pune problemele foarte corect la un moment dat și-n spațiul public, dacă va fi nevoie”, a punctat Traian Băsescu.

„Trei luni de incertitudini, ne ducem de năuci într-o criză politică”

În prezent europarlamentar, Traian Băsescu spune că nu i se pare în nicio condiție oportună declanșarea de alegeri anticipate. „Gândiți-vă că de la demisia premierului, urmează trei luni de incertitudini, adică ne băgăm singuri într-o criză politică în care nu ne cheamă nimeni, ne ducem așa, de năuci, într-o criză politică”, spune fostul președinte. „Adică va fi foarte greu de înțeles în cancelariile aliate de ce un guvern fără probleme, tot mai adânc lăudat și la Uniunea Europeană, și în NATO, și în spațiul public ca un guvern al speranței se trezește peste noapte, pentru că are cineva hachița alegerilor anticipate, să abandoneze mandatul. Este inexplicabil”, a declarat Traian Băsescu la Digi24. „Este exact aceeași abordare a bunului plac” ca în precedentele dăți când PSD și-a dat jos propriile guverne, a arătat Traian Băsescu. „Nu se face după bunul plac al unuia, mai ales al unuia care e în afara guvernului. Discutam de Dragnea, acum discutăm de dl. președinte Iohannis! Care este obiectivul? Un rezultat mai bun?” - s-a întrebat Traian Băsescu.

„Există rotația la putere în toate țările democratice. Ce înseamnă asta? Că un partid a câștigat alegerile la un moment dat și după patru ani le pierde sau după opt ani. Asta înseamnă că o bună bucată de timp înainte de alegeri, acel guvern a guvernat fără să mai aibă suport popular. Nicio scădere de popularitate nu justifică nevoia de a face în halul acesta alegeri anticipate, împingând țara într-o criză politică timp de trei luni”, a argumentat Traian Băsescu.

Condiție PMP pentru a susține anticipate: Parlament cu 300 de membri

Pentru a obține sprijinul PMP-ului pentru alegeri anticipate, guvernul ar trebui să modifice legea și să stabilească un număr de 100 de senatori și 200 de deputați, stabilind norma pentru această reprezentare, și trebuie să dea ordonanță de urgență pe alegeri în două tururi, a anunțat Traian Băsescu, fondatorul acestui partid pe listele căruia a intrat în Parlamentul European.

La remarca jurnalistului că obiecțiile sale față de alegeri anticipate ar putea fi legate de o temere că PMP nu mai intră în Parlament, Traian Băsescu a spus: „Domnule, song-ul (cântecul - n.r.) ăsta eu îl aud de șapte ani, de când s-a înființat partidul și partidul n-a ratat nicio trecere de prag. Deci, v-aș sfătui să fiți optimist în ceea ce privește PMP-ul. Mutați pesimismul pe la alții. Dar aici vorbim despre altceva: despre provocarea alegerilor anticipate într-un moment neoportun. Unii cred că s-ar putea obține cel mai bun rezultat, iar eu vă spun că guvernul Orban are toate premisele să obțină un rezultat mult mai bun, dacă demonstrează că e capabil să guverneze eficient până la alegeri. Și acest guvern a început bine, este un guvern popular, uitați-vă cum s-a schimbat încrederea în care merge România”,  a arătat fostul președinte.

Cuplarea anticipatelor cu localele, o capcană

În ceea ce privește cuplarea anticipatelor cu localele, aceasta se poate face, nu e interzisă, Comisia de la Veneția a dat doar o recomandare să nu se procedeze așa. Dar riscul e altul, atrage atenția Traian Băsescu: „localele sunt momentul de maximă eficiență a PSD, nu mai stăm în mobilizarea lui Bădălău și a lui Ciolacu, aici discutăm despre mobilizarea primarilor și a consilierilor PSD. Surprizele pot fi foarte mari, în condițiile în care cuplezi localele cu legslativele, având în vedere că două treimi din primari și consilii sunt dominate de PSD, iar oamenii aceia se vor bate pentru funcțiile lor, ocazie cu care se ocupă și de legislative, pentru că se suprapune campania, deci le dăm cea mai bună ocazie să obțină cel mai bun rezultat și la legislative. Mie mi se pare parcă gândită împotriva opoziției de dreapta această soluție”, a conchis Traian Băsescu.

Zilele trecute, politologul Cristian Pîrvulescu atrăgea atenția la Digi24 și asupra unui alt risc al cuplării legislativelor cu localele: alegătorul ar primi cel puțin patru buletine de vot, ceea ce ar putea duce la confuzii.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri