Un membru CSM îi răspunde lui Toader: „Mi se pare de-a dreptul revoltător”

Data actualizării: Data publicării:
bogdan mateescu 170928_CSM_009_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Judecătorii din completurile de doi și de trei judecători nu se trag la sorți, potrivit legii, ci sunt desemnați de colegiul de conducere, precizează judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM. Într-o postare-răspuns la declarațiile de luni seară ale ministrului Tudorel Toader, Mateescu arată că i se pare, în aceste condiții, „de-a dreptul revoltător” să se pună la îndoială „valabilitatea hotărârilor judecătorești pronunțate de aceste completuri, în orice mod, chiar și prin aluzii sau indicații bazate pe alte ipoteze decât cele reglementate de lege”.

bogdan mateescu 170928_CSM_008_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octac Ganea

Într-o postare pe contul său de Facebook, judecătorul Bogdan Mateescu arată că „este corect să cunoaștem legea, dincolo de ceea ce vedem la televizor și provenind chiar din partea unor înalți reprezentanți ai statului român, prezentați ca specialiști în drept”.

Nicio dispoziție legală nu stabilește că desemnarea judecătorilor în completuri colegiale de doi sau trei judecători, de la judecătorii, tribunale, curți de apel sau Înalta Curte se realizează prin tragere la sorți. Nicăieri în țară aceste completuri nu se alcătuiesc prin tragere la sorți! (Nu știu dacă în lume se face pe undeva așa ceva). Pentru că aceeași lege prevede că este atribuția colegiului de conducere stabilirea componenței completurilor de judecată. Chiar și a completului format dintr-un singur judecător”, precizează membrul CSM.

Acesta mai arată că „singura excepție anume prevăzută în legislația română vizează exclusiv completurile de 5 judecători de la ICCJ, numai aici membrii completurilor sunt desemnați prin tragere la sorți”.

Prin urmare, lucrurile nu sunt «identice» din însași perspectiva legii. (...) A pune la îndoială valabilitatea hotărârilor judecătorești pronunțate de aceste completuri, în orice mod, chiar și prin aluzii sau indicații bazate pe alte ipoteze decât cele reglementate de lege, mi se pare de-a dreptul revoltător”, conchide judecătorul.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni seară că, în cazul completurilor de trei magistraţi de la ICCJ, „prin analogie, lucrurile sunt identice” cu cele de cinci judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens. El a adăugat că Avocatul Poporului sau părţile din proces pot sesiza CCR cu privire la constituirea completurilor care judecă pe fond procesele la instanţa supremă.

„Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curţii Constituţionale care a constatat acel conflict juridic de natură constituţională şi imperativ a arătat ce trebuie de făcut şi Înalta Curte a procedat la constiturea legală a completelor de cinci. Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate”, a spus Tudorel Toader luni seara, la Antena 3.

El a mai spus că mai evidenţiază o deosebire: „vis-a-vis de completele de cinci Curtea s-a pronunţat în conflict juridic de natură constituţională, vizavi de completele de trei Curtea se poate pronunţa la sesizarea Avocatului Poporului, sau a cuiva ori la o excepţie ridicată de partea oricărui proces, parte judecată în complet de trei, complet la rândul lui nelegal constituit”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
Digi FM
După 2 divorțuri, Marian Drăgulescu și-a cerut actuala iubită în căsătorie. S-a întâmplat într-un balon cu...
Pro FM
Katy Perry, o nouă apariție pe plaja din St Tropez. Artista și-a etalat silueta în timp ce se distra cu fiica...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
Adevarul
Modul excentric în care Elena Lasconi oficiază căsătoriile, subiect de discuții pe Internet. „Circ! Primarul...
Newsweek
Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare
Digi FM
“Am râs mult, am și plâns. Viața e mult mai frumoasă când iubești și te simți iubită”. Andreea Raicu a...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o femeie surprinde 10 Capibara trecând prin fața ferestrei sale. Rozătoarele erau aliniate una...
Film Now
Iubita lui Clint Eastwood a murit la 61 de ani. Cu 33 de ani mai tânără decât starul, Christina lucra în...
UTV
Piesa "Dudadu" a Irinei Rimes si-a facut loc in playlist-ul celor de la Keinemusik la Tomorrowland. Remixul...