Un senator USR acuză Guvernul Orban că încearcă să blocheze DNA-ul pădurilor

Data actualizării: Data publicării:
Deforestation aerial photo. Drone shot of destroyed forest in Romania. Global warming concept
Imagine sugestivă cu o pădure din România și o parte defrișată din aceasta. Sursă foto: Getty Images

Un senator USR acuză Guvernul Orban că încearcă să blocheze înființarea DNA-ului pădurilor, afirmând că reprezentanții Executivului sunt ”cei mai vocali oponenți” ai proiectului de lege care prevede înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.

”Ultimă oră: Guvernul Orban încearcă să blocheze DNA-ul pădurilor, la Senat! Proiectul a trecut deja, în două zile, prin 6 (șase) comisii de aviz! Află cine se opune fățiș, cum s-au împărțit voturile pe comisii și ce mai urmează până la decizia finală”, a scris pe Facebook Mihai Goțiu.

El apreciază că luni a fost o zi sumbră, la Senat, pentru legea USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM, cunoscută și sub numele DNA-ul Pădurilor), primind aviz negativ în două comisii – cea de Buget, Finanțe, respectiv cea de Ape și Păduri, dar marți lucrurile s-au schimbat - proiectul a mai primit aviz negativ de la Comisia pentru Administrație Publică, dar a compensat cu vot favorabil în alte trei comisii: Agricultură, Muncă și Apărare.

„Am participat la ședințele a două din cele 6 comisii. Cei mai vocali oponenți ai propunerii legislative au fost reprezentanții Guvernului Orban la dezbateri, în special cei ai ministerelor Mediului și Justiției, dar și senatori de la PMP și UDMR”, mai acuză Goțiu, potrivit Mediafax.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, iar camera decizională este Senatul

În opinia lui miza e uriașă: tăierile ilegale de păduri, poluarea, deșeurile, contaminarea și secarea râurilor sunt lucruri care nu mai pot fi ignorate.

”În același timp, diminuarea infracționalității de mediu, înseamnă și că sute de milioane și chiar miliarde de euro nu vor mai ajunge în buzunarele infractorilor, corupților și susținătorilor lor politici. În aceste condiții e absolut surprinzătoare lipsa totală de flexibilitate și opoziția Guvernului Orban și a reprezentanților ministerelor Mediului, respectiv Justiției, la dezbaterile din comisii. Încă de la Camera Deputaților, argumentele lor au fost desființate, dar au venit și la Senat, fix cu aceeași placă. Nu ai cum să spui că ”actuala organizare a procurorilor e suficientă”, că ”trebuie îmbunătățită doar pe ici, pe colo”, că ”există o rețea informală de procurori care schimbă informații pe cazurile legate de mediu” ori că ”sunt suficiente atribuțiile Gărzilor de Mediu și Forestieră ți ale Poliției”, în condițiile în care fenomenul infracțional în domeniu crește. Le-am prezentat datele dintr-un răspuns oficial, primit de la Ministerul Justiției, anul trecut, care arată că în timp ce volumul de lemn dispărut din păduri fără acte s-a dublat, numărul de dosare trimise în instanță și de condamnări pentru infracțiuni la regimul silvic s-a redus cu aproape 50%”, a adăugat senatrorul USR.

Legea pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) a fost inițiată de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu și Juridice: Mihai Goțiu, George Dircă, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Cornel Zainea, Allen Coliban și Daniel Popescu. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, iar camera decizională este Senatul. După dezbaterile din comisiile avizatoare, săptămâna viitoare, legea va fi discutată în comisiile de raport (Comisia Juridică, respectiv Mediu), după care va ajunge la votul final, în plen.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri