USR a atacat la CCR legea desființării conflictului de interese

Data publicării:
nicusor dan usr_fb

Liderul deputaţilor USR, Nicuşor Dan, a declarat luni, la Parlament, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România au sesizat la Curtea Constituţională proiectul de modificare a art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

N19 DAN NICUSOR (FARA ZOOM ) agerpres_8723766
Foto: Agerpres

„A fost depusă la registratura Senatului cu mici emoţii, că se termina programul”, a afirmat Nicuşor Dan, potrivit News.ro. Întrebat câţi senatori PNL au semnat sesizarea, liderul USR a spus că în jur de „şapte sau opt, nouă sau zece”.

Deputatul a susţinut că aspectele de neconstituţionalitate pe care USR le-a invocat în sesizarea la Curtea Constituţională vizează principiul bicameralismului şi tratatele internaţionale la care România este parte.

„În formularea nouă dispar două lucruri - dispar relaţiile comerciale şi sintagma relaţii de muncă. Deci, în momentul de faţă, conflictul de interese este conflict de interese doar dacă este între rude până la gradul doi. Motivele de control de constituţionalitate pe care le-am invocat sunt în esenţă două - principiul bicameralismului care spune că între cele două Camere ale Parlamentului o versiune a legii nu trebuie să fie substanţial diferită şi faptul că Constituţia spune că tratatele internaţionale la care România este parte sunt parte din dreptul intern şi prevalează în faţa dreptului intern. Vorbind grosier, după legea asta, dacă cineva ajunge primar, şi dă un contract unui fost angajat al lui, nu este niciun conflict de interese - asta este schimbarea în termeni populari”, a completat Nicuşor Dan. 

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, cu 187 de voturi „pentru, 79 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, proiectul de Lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit expunerii de motive, „se impune amendarea dispoziţiilor art. 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: modificarea titlului art. 301 prin înlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane»".

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri