USR: PSD vrea „să ningă cu grațieri” până pe 25 decembrie

Data actualizării: Data publicării:
PARLAMENT agerpres_7827797
Foto: Agerpres

Deputatul USR Ion Stelian susține că parlamentarii PSD ar intenționa să resusciteze proiectul legii grațierii, astfel încât „să ningă cu grațieri”. Proiectul a fost adoptat de Guvernul PSD-ALDE odată cu OUG 13, în ședința din 31 ianuarie, și se află în dezbaterea Camerei Deputaților.

170122_PROTEST_GRATIERE_05_INQUAM_Liviu_Florin_Albei
Sursă foto: Liviu Florin Albei

Moș Gerilă a primit ordin de la PSD: până pe 25 decembrie să ningă cu grațieri!”, a scris deputatul USR pe contul său de Facebook.

Parlamentarul indică și proiectul la care se referă: proiectul pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, înregistrat în Parlament pe 31 ianuarie 2017.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este vorba de proiectul pe care Guvernul PSD-ALDE l-a adoptat în aceeași ședință în care a aprobat OUG 13. Inițial, coaliția la putere a vrut ca grațierea să se facă, asemenea modificării Codurilor penale, prin ordonanță de urgență.

Pe 18 ianuarie, Ministerul Justiției, condus pe atunci de Florin Iordache, publica proiectul ordonanței de urgență pentru grațierea unor persoane, proiect care prevedea că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la 5 ani inclusiv și pedepsele cu amendă. Același text prevedea că se grațiază cu jumătate pedepsele aplicate condamnaților care au împlinit 60 de ani, femeilor gravide și celor care au în întreținere minori cu vârsta până la 5 ani. Atenție, grațierea se aplica indiferent de infracțiunea pentru care respectiva persoană era condamnată.

În aceeași zi, 18 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a mers la Palatul Victoria și a condus ședința de Guvern. „Cunoaşteti povestea aia cu «este un elefant, dar nu se vede». Sunt doi elefanţi în cameră: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă. Subliniez şi sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru care s-a angajat ca aceste două chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern ci, imediat ce documentele vor fi clarificate, să fie puse în transparenţă”, declara președintele.

Pe 31 ianuarie, când Guvernul a adoptat celebra OUG 13 de modificare a Codurilor Penale, ordonanța privind grațierea unor persoane s-a transformat în proiect de lege, aprobat de Executiv și trimis Parlamentului spre dezbatere.

„Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate (...) Am eliminat și nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare”, anunța, pe 31 ianuarie noaptea, ministrul Florin Iordache.

În aceeași zi, 31 ianuarie, proiectul de lege privind grațierea era înregistrat la Senat. Pe 29 mai, propunerea avea să fie adoptată tacit, adică fără dezbateri și vot în plen. Ajuns la Camera Deputaților, proiectul a fost înregistrat în procedură de urgență, dar dezbaterile au fost temporizate în contextul scandalului generat de dărâmarea Guvernului Grindeanu.

În acest moment, proiectul nu apare ca având vreun raport dat de Comisia juridică, dar este posibil ca, în cazul unei mobilizări exemplare, așa cum s-a întâmplat și cu alte ocazii, să ajungă la vot în plen în doar câteva zile.

De menționat că avizul CSM a fost unul negativ pe propunerea Guvernului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri