USR s-a răzgândit, nu mai cere anticipate. Pentru Guvernul Orban are alte condiții

Data publicării:
dan barna si ludovic orban au discutat despre motiunea de cenzura
Foto; INQUAM Photos/Octav Ganea

Alianța USR-PLUS transmite într-un comunicat de presă că a constatat că „nu există voință politică pentru declanșarea anticipatelor”, motiv pentru care renunță la această solicitare, urmând să susțină un guvern minoritar de tranziție doar după împlinirea anumitor condiții. Printre ele se numără alegerea primarilor în două tururi, adoptarea inițiativei Fără Penali, desființarea legii recursului compensatoriu și desemnarea comisarului european.

„Dacă există o majoritate, atunci aceste proiecte vor trece. Dacă nu există, atunci guvernul Orban va fi mereu prizonierul partidelor pesediste din Parlament”, susține Dan Barna.

De asemenea, pentru ca parlamentarii partidului să-și dea votul guvernului de tranziție, USR solicită ca din Guvernului Orban să nu facă parte persoane fără pregătire sau cu probleme de integritate.

Comunicatul integral al USR:

„Constatând lipsa de voință politică pentru declanșarea rapidă a unor alegeri anticipate, Alianța USR PLUS reiterează posibilitatea de a acorda votul de învestitură unui guvern minoritar de tranziție, dar numai cu îndeplinirea anumitor condiții. Îndeplinirea acestor condiții, până la votul de învestitură, ar constitui o minimă dovadă de bună credință privind direcția României în perioada următoare.

„Am sperat până în ultima clipă că domnul președinte Iohannis va înțelege cât de important este ca PSD să nu mai primească încă o șansă, obținând răgazul să se refacă. Am sperat că ne vom mobiliza rapid pentru declanșarea anticipatelor, astfel încât să putem face reformele profunde de care România are nevoie, să nu repetăm scenariul din 2016, iar PSD să nu mai revină la guvernare pentru 10 ani de acum înainte. Domnul președinte a decis altceva. Prin urmare, noi ne reafirmăm intenția de a vota un guvern de tranziție cu îndeplinirea câtorva condiții clare, începând cu alegerea primarilor în două tururi", a declarat Dan Barna, președintele USR și candidatul USR PLUS la prezidențiale.

„Cerem președintelui Iohannis și premierului desemnat Orban ca în procesul de formare a majorității necesare învestirii guvernului să includă și condițiile USR PLUS. Altfel, USR nu va da votul de învestitură în Parlament. Toate condițiile noastre pot fi îndeplinite de Parlament într-o zi de muncă. Dacă există o majoritate, atunci aceste proiecte vor trece. Dacă nu există, atunci guvernul Orban va fi mereu prizonierul partidelor pesediste din Parlament. Un guvern prizonier al pesedismului nu va fi nici mai bun nici mai folositor oamenilor decât un cabinet pesedist cu acte in regula", a explicat Dan Barna.

Pachetul legislativ trebuie să vizeze următoarele modificări:

- Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.

- Adoptarea inițiativei „Fără Penali în Funcții Publice" pentru care au semnat peste un milion de români.

- Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.

- Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

Celelalte obiective legate de cuprinsul mandatului noului Guvern vor fi discutate cu Premierul desemnat.

De asemenea, pentru ca parlamentarii USR să-și dea votul guvernului de tranziție este nevoie ca din echipa guvernamentală să nu facă parte persoane fără pregătire, persoane cu probleme de integritate sau susținători ai USL-ului de tristă amintire.

România are nevoie de reforme reale și profunde, nu doar de mimarea acestora și de schimbarea unor baroni locali cu alți baroni locali.”

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri