Val de critici, inclusiv din PSD şi ALDE, la adresa lui Darius Vâlcov. I se cere demisia

Data actualizării: Data publicării:
Dragnea_Valcov_agerpres
Foto: Agerpres

Consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă şi un apropiat al liderului PSD, Vâlcov s-a aflat în ultimele zile la originea unor gesturi aspru taxate în spaţiul public, luări dure de poziţie venind chiar şi din interiorul arcului guvernamental.

Dragnea_Valcov_agerpres
Foto: Agerpres

Citiţi şi: Adevăratul motiv pentru care Dragnea îl momeşte pe Tăriceanu cu candidatura la prezidenţiale

Un clip video cu imagini care sugerează ca #rezist şi Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizaţii naziste. În montaj apare şi o fotografie cu preşedintele Iohannis, pe care îl aseamănă cu Hitler

Apoi, fișa medicală a unui protestatar din Piața Victoriei, Sandu Matei, eliberată de un medic psiholog, este postată pe Facebook, în condiţiile în care este vorba aici de publicarea unor date personale şi încălcarea confidenţialităţii în relaţia medic-pacient. 

La originea ambelor episoade, un singur om: Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, şi un apropiat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

În acest condiţii, cele două gesturi ale lui Darius Vâlcov au stârnit un val de critici la adresa sa, deopotrivă din zona opoziţiei şi a arcului guvernamental PSD-ALDE, ca şi din sfera societăţii civile.

ALDE - între demisie/demitere şi "nu este ceva normal"

Europarlamentarul Renate Weber, care a anunţat vineri că se va alătura grupului ALDE România, după o perioada de doi ani în care a fost independentă, a cerut demisia sau demiterea lui Darius Vâlcov, după ce acesta a publicat fişa medicală a unui protestatar. "Este un gest mizerabil din punct de vedere moral şi un act ilegal, existând prevederi clare, atât la nivel european, cât şi în legislaţia noastră privind protecţia datelor personale", susţine Weber. Potrivit acesteia, demisia sau demiterea lui Vâlcov „sunt gesturi politice obligatorii”. (detalii AICI)

Nu a fost singura voce din cadrul ALDE, partenerul PSD la guvernare, care a taxat derapajele consilierului de stat al prim-ministrului. 

Călin Popescu Tăriceanu, liderul partidului, consideră că "indiferent cine face un asemenea lucru nu este ceva normal", dar a evitat să meargă la fel de departe ca Renate Weber şi să solicite îndepărtarea lui Darius Vâlcov din postul guvernamental pe care îl ocupă. (detalii AICI)

Deputat PSD: "În niciun caz publicarea unor documente medico-legale nu este la îndemâna oricui"

Puncte de vedere au fost formulate public şi dinspre PSD. Tamara Ciofu, vicepreşedinta Comisiei pentru apărarea drepturilor omului din  Camera Deputaţilor, susţine că Vâlcov nu avea voie să dea publicităţii fişa medicală a lui Sandi Matei. "Orice document medical nu este doar un document medical, este un document medico-legal. Consultarea acestui document se face doar după ce a fost cerut consimţământul celui în cazuă. Deci, în niciun caz publicarea unor documente medico-legale nu este la îndemâna oricui, trebuie foarte serios arhivate, gestionate de către managerul instituţiei şi nu trebuie să ajungă la orice altcineva decât în mâna pacientului şi acesta îşi dă acordul asupra publicării sau nepublicării fişei medicale sau documentelor sale", consideră deputata PSD Tamara Ciofu. 

Întrebată dacă se impune demisia sau demiterea lui Darius Vâlcov, ea a replicat: "Acest lucru nu îl discut eu, consider doar că doamna prim-ministru va şti să gestioneze acest eveniment". (detalii AICI)

Şi fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a avut, luni, o reacţie pe tema publicării de către Darius Vâlcov a fişei mediacale a unui cetăţean. Pop a încercat mai degrabă să minimalizeze şi să relativizeze gestul consilierului premierului. (detalii AICI

PNL - Acest condamnat trebuie să răspundă din nou în faţa justiţiei

"Demisia lui Darius Vâlcov, adevăratul prim-ministru al lui Liviu Dragnea, care din poziţia de consilier de stat conduce guvernul României, este obligatorie! Publicarea fişei medicale a unei persoane private şi difuzarea unui videoclip cu acuzaţii naziste la adresa preşedintelui României şi a unor mişcări civice democratice sunt fapte extreme de grave care atentează la viaţa privată a unei persoane, la prestigiul instituţiei prezidenţiale şi la memoria victimelor Holocaustului", a transmis şi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă. 

Prin vocea lui Dancă, liberalii consideră însă că "s-ar putea chiar ca demisia lui Darius Vâlcov să fie prea puţin pentru aceste fapte abominabile. Cred că acest condamnat penal în primă instanţă la 8 ani de închisoare cu executare trebuie să răspundă din nou în faţa justiţiei". (detalii AICI)

La rândul său, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" a criticat în termeni duri postarea lui Darius Vâlcov, în care consilierul premierului Viorica Dăncilă a trucat o imagine cu Klaus Iohannis, în care acesta este făcut să apară în postura lui Adolf Hitler. 

Institutul "Elie Wiesel" - trimitere la Legea 217/2015

"Astfel de postări, făcute de către un demnitar al statului pot atrage după sine și încuraja totodată derapaje grave. Reamintim că promovarea, în spațiul public, a unor simboluri fasciste, legioare sau naziste intră sub incidența Legii nr. 217/2015, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii", se arată în comunicatul Institutului "Elie Wiesel". (detalii AICI

Avocat: "Mă mir că încă ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, nu s-a autosesizat"

Ioana Mateș, avocatul persoanei a cărei fișă medicală a fost publicată de Darius Valcov, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că plângerea penală pe care o va depune marți „este legată de infracțiuni legate de divulgarea secretului personal, respectiv o participație în forma complicității, de asemenea și divulgarea de informații nedestinate publicității”. „Mă mir că încă ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, nu s-a autosesizat, pentru că o persoană a fost târâtă în această situație și ostracizată, vom demonstra că totul a fost o mare exagerare. Vom face o adresă la ministrul Muncii pentru a demara o anchetă internă, ne vom adresa la Avocatul Poporului, care, din nou, nu se sesizează la timp”, a adăugat Ioana Mateș. (detalii AICI)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri