Viorica Dăncilă vine cu precizări despre referendumul dorit. Premierul aduce în discuție castrarea chimică

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila cex - ganea 20190529001148_OGN_3264-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă face precizări, sâmbătă seara, pe Facebook, despre referendumul pe care ar dori să-l organizeze după cazul cutremurător al crimei de la Caracal și anunță că pe lângă referendum, se va acționa și în Parlament pentru modificări ce vor viza corectarea deficiențelor legislative. Ea mai spune că responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat o poartă întreaga clasă politică și este strict datoria acesteia să găsească soluții.

Premierul Viorica Dăncilă şi-a întrerupt programul politic pe care îl avea sâmbătă în judeţul Bacău şi a revenit la Bucureşti, unde a avut loc o ședință cu mai mulți factori decizionali pe tema cazului de la Caracal. Ulterior, într-o declarație de presă, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie, în contextul crimei de la Caracal. 

Viorica Dăncilă a mai anunţat constituirea unui grup de lucru interinstituţional sub conducerea lui Raed Arafat, pentru un plan de măsuri pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă. Premierul a anunţat şi demiterea prefectului judeţului Olt, iar șefa Guvernului nu a răspuns întrebărilor presei.

Viorica Dăncilă a revenit, însă, sâmbătă seara cu o postare pe Facebook în care aduce în discuție perspectiva castrării chimice în cazul celor care se fac vinovați de infracțiuni de natură sexuală. „Stimați oameni politici, vorbim de analiza oportunității unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori și pedofili, precum închisoarea pe viață sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Nu vedeți necesară o consultare publică pentru introducerea unor astfel de măsuri? Nu vi se pare normal să fie adoptate doar cu acordul cetățenilor români?”, scrie Viorica Dăncilă, reacționând la criticile care au venit dinspre opoziție după ce a vorbit despre referendumul pentru înăsprirea pedepselor.

„Doamna Dăncilă a uitat că se află la guvernare. Ar fi trebuit să știe de la colegii de partid și de guvern că nu e nevoie de convocarea unui referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie. Este nevoie de întărirea legislației, de profesionalizarea instituțiilor, de competență, de simplificarea procedurilor, de instituții capabile să își protejeze cetățenii - adică de exact opusul a tot ceea ce face PSD de ani buni încoace”, a afirmat, sâmbătă, Dacian Cioloș, pe pagina de Facebook.

În postarea sa pe Facebook de sâmbătă seara, premierul anunță că pe lângă referendum, se va acționa și în Parlament pentru modificări ce vor viza corectarea deficiențelor legislative pe care grupul de lucru interinstituțional le va identifica.

 „Deși am rugat clasa politică să nu încerce să confiște această tragedie și să o transforme în subiect de atac, acest apel la respect, maturitate și compasiune nu a fost onorat”, se plânge premierul Dăncilă.

„Am spus de nenumărate ori că vreau consens și dialog cu românii, fie că unora sau altora nu le convine acest lucru. Vă rog pe toți cei abilitați, indiferent de culoarea sau apartenența dumneavoastră politică, să ne concentrăm pe măsuri reale. Vreau să vă reamintesc că responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat o poartă întreaga clasă politică și este strict datoria noastră să găsim soluții”, conchide șefa Guvernului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri