Vosganian, despre legea care ar permite abuzuri ale forțelor de ordine: „PNL și USR, aveți ceva de gând pentru 10 august?”

Data publicării:
varujan-vosganian-parlament

Controversata lege propusă de ministrul Carmen Dan și deputatul Florin Iordache, care dă puteri sporite polițiștilor, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, cu 173 de voturi pentru și 82 împotrivă, dar nu fără scandal.

Opoziţia a acuzat că printre câteva măsuri bune s-au introdus şi prevederi care „dau liber la bătut protestatari paşnici”. De altfel, PNL a anunţat deja că va ataca legea la Curtea Constituţională. Iar puterea a răspuns cu ironii.

Raluca Turcan, deputat PNL: „Aș vrea să cunoască toată lumea ce s-a votat astăzi: un proiect de lege în favoarea grupării din majoritatea parlamentară, care favorizează infractorii, care oferă pretext pentru abuzuri ale poliției, cum a fost la Topoloveni și un cadru legislativ pentru viitoare abuzuri cum au fost cele din Piața Victoriei în 10 august.”

Nicușor Halici, deputat PSD: „Manipulări, dezinformări... aceeași notă. Inițiativa legislativă susținută de coaliția majoritară are în vedere protecția cetățeanului, corelarea dreptului cetățeanului de a trăi în siguranță și în securitate cu dreptul cetățeanului de a fi protejat și de a-i fi protejate drepturile”.

Ion Stelian, deputat USR: „Această inițiativă a doamnei Carmen Dan și a domnului Florin Iordache nu face decât să dea liber la bătut protestatarii pașnici. Încercați să dați impresia că v-ați schimbat discursul, că sunteți cei mai mari apărători ai luptei împotriva infractorilor și împotriva corupției. Dintr-odată veniți cu discursul ăsta la 180 de grade, diferit față de ce ați susținut până acum, ați venit și cu „Fără penali în funcții publice”, dar știți ce? Nu sunteți credibili.”

Varujan Vosganian, deputat ALDE: „Dumneavoastră spuneți că poliția din România a făcut abuzuri împotriva protestatarilor pașnici. E adevărat! În ultimii 30 de ani, o singură dată Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Repet: o singură dată în 30 de ani. Prietenul dumneavoastră Emmanuel Macron și guvernul francez sunt campionii gazelor lacrimogene din Europa. Am numărat, în ultimii ani au fost utilizate gazele lacrimogene de cel puțin 150 ori. Vreau să vă întreb, stimați colegi de la PNL și USR, aveți ceva de gând pentru 10 august? Că sunteți atât de îngrijorați de soarta protestatarilor! Aveți ceva de gând și ce nu știm noi și sunteți îngrijorați că poate ar putea să găsească o oarecare împotrivire din partea forțelor de ordine?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri