Augustin Zegrean: Președintele poate să nominalizeze același premier și a treia oară. Nu e obligat să dizolve Parlamentul

Data actualizării: Data publicării:
augustin zegrean captura youtube
Augustin Zegrean

Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a declarat la Digi24 că nu există interdicția ca președintele să nominalizeze aceeași persoană prim-ministru, chiar dacă Parlamentul nu va vota propunerea șefului statului.

Dacă Parlamentul votează prima propunere a președintelui, lucrurile se simplifică mult. Îi aud pe mulți vorbind cât de multe vor face în anul care urmează. Anul care urmează e format din 4 luni. Anul acesta nu au timp să facă multe, va fi campanie electorală, alegeri, după care, este vacanță parlamentară, în luna ianuarie. Guvernul va putea să înceapă să lucreze undeva prin februarie și va trebui să facă mai întâi bugetul, care mănâncă o lună din activitatea Parlamentului.

PSD este majoritar în Parlament, orice s-ar zice. PSD votează toți împreună. Bugetul va fi o mare piatră de încercare. În mai sunt din nou alegeri și parlamentarii sunt implicați până peste cap în alegerile locale. Să nu-și facă nimeni mari iluzii pentru anul acesta”, spune Augustin Zegrean.

Nu văd probabile (alegerile anticipate n.r), pentru că PSD nu are niciun interes să le facă, ci mai degrabă să facă alegeri îndelungate pentru că trebuie să uite lumea de ei. USR PLUS ori nu știu despre ce vorbesc, ori vorbesc ca să se afle în treabă. Nu vor alegeri anticipate, PSD nu le vrea, Ponta nu le vrea, cred că nici liberalii nu vor pentru că nu au niciun fel de interes”, spune fostul președinte CCR.

Dacă vor face guvern care va fi ca cel pe care l-au dat jos, atunci ne-am bucurat degeaba de trecerea moțiunii. Guvernul nu se face ca să dai satisfacție șefilor de partid. Ar trebui să-l facă din oameni care se pricep”, menționează Augustin Zegrean,

Premierul poate merge chiar și a treia oară în Parlament cu aceeași listă de miniștri pentru că nu există interdicția de a nominaliza aceeași persoană, a explicat Augustin Zegrean.

Președintele nu e obligat să dizolve Parlamentul, chiar dacă pică două propuneri consecutive. Constituția spune că poate să-l dizolve, după ce se consultă cu președinții camerelor și cu liderii grupurilor parlamentare, deci putem să ne imaginăm că, până la toamna, tot vor face propuneri de miniștri”, explică Zegrean.

Fostul președinte CCR a precizat însă că „numai după 21 decembrie s-ar putea vorbi de dizolvarea Parlamentului”.

Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu PNL, USR și UDMR şi va anunţa la ora 17.00 numele premierului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri