Video Povestea satului românesc fără apă și curent, în care trăiește un singur locuitor: Oamenii s-au stins, casele s-au dărâmat

Ema Stoica Data publicării:
satul cu un locuitor
Dealul cu meri sau Merdeala, cum apare în acte, este satul în care odinioară trăiau 24 de familii. Foto: Captură video Digi24

La două ore distanță de capitală, un sat se încăpățânează să rămână pe harta României, deși mai are un singur locuitor. Dealul cu meri sau Merdeala, cum apare în acte, este satul în care odinioară trăiau 24 de familii. Oamenii s-au stins, casele s-au dărâmat. În picioare a mai rămas una singură și Ion Săraru, omul care nu vrea în ruptul capului să plece din cătunul lui, deși nu are nici apă, nici curent.

Din comuna Posești, județul Prahova, se rupe un drum pietruit. Pe acolo e calea spre satul care ascunde pe câtă frumusețe naturală pe atâta poveste apăsătoare. E locul unde odinioară și-au trăit poveștile 24 de familii, iar azi își mai duce traiul un singur om, Ioan Săraru. E ultimul mohican al satului Merdeala.

„Care au fost mai tineri au plecat și ăi bătrâni s-au dus câte unu, câte unu. Au crescut lăstarii, că nici porcii nu intră. Cine să mai stea? Mai stau eu cât oi trăi”, spune Ion Săraru, singurul locuitor din satul Merdeala. 

Ion Săraru nu doar că a rămas singurul locuitor al satului, dar trăiește în aceleași condiții în care au trăit și părinții, și bunicii săi. Fără curent electric, fără apă curentă, doar cu o sobă. Pentru nea Ion, aici e tot universul lui, care îi e suficient.

Ion Săraru: Aici beci, acolo beci, sus 2 camere.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: Ce răcoare e aici la dumneavoastră. Dacă vreți să fugiți de căldura, veniți aici. 

Ion Săraru: Da, ține răcoare aici.

În răcoarea și simplitatea acestor cămăruțe, nea Ion are toată averea - câteva obiecte păstrate de la părinți și fotografiile care-i mai alină dorul de cei dragi.

Ion Săraru a muncit când era copil la CAP, apoi a fost zugrav, a muncit și la pădure, dar tot acasă s-a întors. Ascultându-l cum povestește, îți dai seamă că, pentru el, satul nu e pustiu, are amintiri care sunt și acum vii.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: Cum era acum 20 de ani pe aici?

Ion Săraru: Era mai bine, erau locuitori, mai mergeau oamenii cu vacile la izlaz. 

Ema Stoica, jurnalist Digi24: Câte case erau în total?

Ion Săraru:  24 de case în tot satul. 24 de fântâni, fiecare avea fântâna lui.

O casă aici, una dincolo, au rămas doar niște amintiri pe care Ion Săraru le povestește oricui are timp să le asculte. În rest, satul Merdeala a rămas doar pe hartă pentru că localnicii, rând pe rând, au plecat, iar casele, prea obosite să aștepte copii și nepoți, s-au dărâmat.

Singurii care se încăpățânează să nu abandoneze satul sunt oamenii locului. Nepotul lui nea Ion a refăcut casa străbunicilor, unde se întoarce oricând vrea liniște.

Ion Săraru: Ia uite-l si pe nepotul aici.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: Vă mutați aici?

Nepotul lui Ion Săraru: Mi-aș dori, dar sunt condițiile grele, drumul neaccesibil. E zona nemaipomenit de frumoasă.

Atât de frumoasă încât singurul său locuitor i-a dedicat toată viața.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: De ce nu plecați de aici?

Ion Săraru: Plec eu, dar când plec cu popa de aici.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri