Proiect PSD: Fără restricții pentru vânzarea de petarde

Ioana Ciurlea Data publicării:
petarda2

A trecut noaptea dintre ani, dar cu siguranță au mai rămas petarde şi artificii și pentru următoarele zile, spre exasperarea multora. Un om și-a pierdut viața din cauza unei petarde, iar alți 10 au fost răniți în ultimele zile. Și, culmea, în timp ce polițiștii se plâng că nu pot opri vânzarea ilegală a artificiilor și petardelor pentru că legea este prea blândă, doisprezece deputați PSD vor să scoată mai multe obiecte pirotehnice periculoase de sub interdicție.

„Ați văzut, un cetățean din Iași... și-a pus în gură un asemenea obiect pirotehnic și a decedat. Sunt foarte foarte periculoase”, spune Adrian Aldea, șef arme și explozivi la IGPR.

petarde
Acest tip de petarde este periculos. A provocat moartea unui om

Petardele care au speriat polițiștii au apărut anul trecut în România și au făcut peste 130 de victime. Sunt mici, par inofensive, însă ar trebui să fie folosite doar pentru a speria animalele sălbatice, în niciun caz pentru divertisment. Efectele lor s-au văzut și la sfârșitul anului care tocmai a trecut.

Sunt cel puțin zece răniți, printre care doi copii care au grave probleme cu vederea, unul dintre ei chiar și-a pierdut vederea la un ochi pentru că au folosit astfel de articole pirotehnice.

„Este foarte important de subliniat că aceste accidente pot avea urmări foarte grave. Pentru câteva clipe de plăcere, pot rămâne urmări pe care după aceea va trebui să le ducem toată viața. Au fost persoane care și-au pierdut vederea, au fost persoane care și-au pierdut unul dintre ochi, au fost persoane care și-au pierdut viața în urma unor astfel de accidente”, atenționează Alis Grasu, manager la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Singurele articole pirotehnice pe care le putem cumpăra sunt cele din categoria F1. Polițiștii spun că este esențial să citim etichetele produselor și instrucțiunile de folosire: „Asta e categoria F3, interzise, și același timp este încadrat în categoria F1”.

65 de tone de petarde și artificii ilegale au confiscat polițiștii, în doar o lună. Deși peste 400 de oameni s-au ales cu dosare penale, legea nu îi descurajează pe comercianții clandestini. Pedeapsa e cuprinsă între 3 luni și un an de închisoare sau amendă penală.

„Sunt sigur că ar trebui să fie pedepsele mult mai stricte. Ministerul de Interne a propus modificarea actului normativ”, spune Adrian Aldea, de la IGPR.

În timp ce legea care ar înăspri pedepsele zace în comisiile parlamentare, un proiect, la polul opus, a trecut tacit de Senat. Deputatul Cătălin Rădulescu şi alţi 11 colegi din PSD au propus ca toate categoriile de articole pirotehnice să poată fi vândute la liber, singura restricţie fiind vârsta cumpărătorului. Deşi poliţia s-a opus acestei legi, proiectul va ajunge în plenul Parlamentului.

Citiți și:  VIDEO. Incendiu la Galați de Revelion, din cauza petardelor

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri