Exclusiv Radu Oprea: România va produce cea mai performantă pulbere din lume. În țară fabricăm deja rachete și vom produce și mai multe

Data actualizării: Data publicării:
radu oprea in studioul digi24
Radu Oprea a vorbit la emisiunea LIVE despre industria de apărare a țării.

Radu Oprea a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre industria de apărare a țării. Ministrul spune că în curând, alături de compania germană Rheinmetall, România va produce „cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”. De asemenea, ministrul Economiei a spus că România fabrică rachete în prezent, și va diversifica producția acestor arme împreună cu compania Raytheon, cu care s-a semnat deja un memorandum.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: România a promis aliaților că va pune în funcțiune unitățile de producție pentru a fabrica muniție necesară Ucrainei. Atenția se îndreaptă asupra obuzelor de 155 mm. În ce stadiu suntem acum?

Radu Oprea, ministrul Economiei: Suntem în stadiul în care lucrăm la proiecte împreună cu mai mulți parteneri. Pot să vă spun că astăzi producem în România, sau suntem implicați în procesul de producție a obuzelor de calibrul 155 mm.

Pot să vă mai spun că sunt companii care au crescut numărul de angajați, că lucrăm în schimburi, și avem țintă în anumite companii să ajungem să lucrăm 24 de ore, șapte zile pe săptămână.

Proiectul cuprinde mai multe componente. Există și bani europeni, și vestea bună pe care am primit-o astăzi, pentru că am văzut o comunicare a Comisiei Europene, este că proiectul României, împreună cu o companie germană, pentru fabrica de pulberi, este unul eligibil, și că vom primi bani europeni.

Alexandru Rotaru: Este vorba despre compania germană Rheinmetall. Deci vom avea o fabrică de pulberi în România. Când?

Radu Oprea: Este un proiect la care lucrăm, și pot să vă spun că la începutul lunii august va veni echipa de tehnicieni din Germania pentru a stabili toți pașii pe care îi mai avem de făcut.

Robert Kiss, jurnalist Digi24.ro: De ce doar în luna august? Nu e târziu?

Radu Oprea: De doi ani lucrăm la acest proiect. Știm ce echipamente avem nevoie, însă mai sunt detalii tehnice de pus la punct.

Robert Kiss: Există contracte, există cerere?

Radu Oprea: Există cerere, există contracte. În momentul în care MApN va avea rezultatul procesului de achiziție publică pentru obuzele de calibrul 155 mm, o să știm exact care este tipul de muniție care va trebui să-l producem în România. Fiecare dintre producători are un detaliu care face să ai o muniție dedicată.

Însă, există și o muniție standard – 107 mm, care se folosește foarte mult în Ucraina, astăzi.

Pulberea pe care o vom produce în România va fi probabil cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală.

România produce astăzi muniție de toate calibrele, în proiecte cu diverși parteneri, de la muniția mică de calibru NATO - 5,56 mm, 12,7 mm, până la muniție mare.

Producem inclusiv rachete, producem grenade. Nu știu câte detalii pot să dau. Citesc documente cu un anumit nivel de clasificare, și nu știu unde este acea linie între ceea ce pot comunica oficial, și ce nu.

Deci producem, și, mai mult, avem proiecte cu parteneri de a produce și mai multe rachete în România. Această informație este publică, s-a semnat un memorandum cu Raytheon pentru producția de rachete în România, mai sunt câțiva pași de făcut, nu mulți, și acest proiect va intra în linie dreaptă.

Alexandru Rotaru: Parte din muniția produsă în România este livrată către Ucraina?

Radu Oprea: Noi livrăm diverșilor parteneri internaționali și, sigur, destinația finală nu o știu, sau nu pot să o comunic.

Robert Kiss: Sunteți mulțumit de industria de apărare din România?

Radu Oprea: Dacă mă uit la industria cu capital privat spun da. Dacă mă uit la industria de apărare cu capital de stat, spun că sunt foarte multe lucruri de făcut încă. Sunt companii performante, dar sunt, din păcate, și suficient de multe companii care nu sunt performante, și unde suntem în dialog cu parteneri de a aduce producție, de la arme, arme de asalt, mitraliere până la producția de tehnică de care are nevoie MApN.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri