România, pe lista țărilor care au stat la hotelul lui Trump când era președinte. Delegație cazată în timpul vizitei lui Iohannis în SUA

Bogdan Păcurar Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis da mana la Casa Albă cu Donald Trump
Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele Donald Trump pe 9 iunie 2017. Foto: presidency.ro

Un raport publicat joi de Partidul Democrat din Camera Reprezentanților din Congresul SUA dezvăluie că hotelurile deținute de Donald Trump au încasat sume importante de bani din partea unor delegații oficiale din mai multe țări în timp ce miliardarul american era președintele Statelor Unite. Printre țările care au avut delegații oficiale cazate în hotelurile lui Trump apare și România, cu o ședere VIP în 2017, care s-a suprapus cu vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA, vizită în cadrul căreia Iohannis a fost primit de Trump la Casa Albă.

Documentul de peste 150 de pagini redactat de comitetul democrat din Congresul american și publicat de CNN se bazează pe informații obținute de la firma de contabilitate Mazars, care s-a ocupat de finanțele fostului președinte american.

Raportul arată că, deși Constituția SUA interzice acest lucru, fostul președinte Donald Trump a încasat bani de la guverne străine care și-au cazat delegații oficiale la hotelurile deținute de el în timpul mandatului său la Casa Albă.

Cele mai mari sume au fost plătite de China - peste 5 milioane de dolari -, urmată la mare distanță de Arabia Saudită, cu circa 600.000 de dolari. În total, hotelurile deținute de Donald Trump au încasat 7,8 milioane de dolari în timpul mandatului său, potrivit raportului.

Pe lista țărilor care au avut delegații oficiale cazate la hotelurile lui Donald Trump se numără și România. Spre deosebire de majoritatea celorlalte, țara noastră apare într-un grup mai mic - alături de Azerbaidjan, Georgia, Namibia - care a beneficiat de serviciile hoteliere ale lui Donald Trump, dar nu se specifică suma plătită. 

Potrivit documentelor furnizate de firma Mazars comitetului democrat de investigație, Ambasada României în SUA a avut parte de o „vizită VIP” la unul din hotelurile lui Donald Trump în perioada 31 mai 2017 - 11 iunie 2017: „Embassy of Romania VIP Visit (start date 05/31/2017, end date 06/11/2017)” - pag. 155 din raport.

raport D trump
România apare în raportul comitetului de investigație ca beneficiind de serviciile hotelurilor lui Donald Trump

Iohannis a fost primit la Casa Albă

Perioada în care delegația VIP a Ambasadei României a stat la unul dintre hotelurile lui Donald Trump coincide cu perioada în care președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită în SUA, vizită în cursul căreia a fost primit de președintele Trump la Casa Albă și au ținut o conferință de presă comună. 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua în perioada 4-9 iunie a.c. o vizită în Statele Unite ale Americii. Elementul central al acestei vizite este constituit de întrevederea oficială a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, în data de 9 iunie a.c”, anunța Administrația Prezidențială pe 1 iunie 2017. 

Întrevederea celor doi șefi de stat a fost urmată de o conferință de presă comună în grădina Casei Albe, în cursul căreia Donald Trump a făcut celebra declarație că SUA vor respecta articolul 5 din Tratatul NATO, care prevede că orice stat membru va fi apărat de toate celelalte în cazul unei agresiuni externe.

iohannis si trump
Klaus Iohannis și Donald Trump au ținut o conferință de presă comună în grădina Casei Albe. Foto: presidency.ro

Și Viorica Dăncilă a stat la hotelul lui Trump

Și Viorica Dăncilă, fosta șefă a guvernului în mandatul prezidențiual al lui Klaus Iohannis, a fost cazată la unul din hotelurile deținute de Donald Trump, în timpul vizitei sale din 2019 în Statele Unite. Informația publicată de presa americană, care a scris că şefa guvernului de la Bucureşti a stat la hotelul lui Donald Trump din Washington, a provocat un scandal într-o chestiune sensibilă pentru americani, din cauza suspiciunilor că fostul președinte Donald Trump şi familia lui amestecă în mod neconstituţional relaţiile politice cu propriile afaceri.

Presa americană remarcă şi faptul că exact în această perioadă la hotel au fost văzuţi şi apropiaţi de-ai lui Donald Trump, ca fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani, şi Elliott Broidy, cel care l-a invitat pe liderul PSD, Liviu Dragnea la Washington, cu ocazia inaugurării mandatului prezidenţial al lui Donald Trump, în ianuarie 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri