Rușii încep „evacuarea forțată” a ucrainenilor din regiunea Herson. „Luați-vă buletinul, bani și haine călduroase”

Data publicării:
civili ucraineni evacuați din Herson se urcă în autobuz
Civili ucraineni evacuați din Herson. Foto: Profimedia Images

Toți cetățenii ucraineni care locuiesc pe o rază de 15 kilometri în jurul Niprului, din regiunea Herson, urmează a fi „evacuați forțat” de către autoritățile ruse care administrează ilegal această zonă ocupată militar de Rusia, informează site-ul independent rus Meduza.

Anunțul a fost făcut de Vladimir Saldo, șeful administrației ruse din regiunea Herson. Evacuarea îi vizează pe toți localnicii din 7 localități și orașe din regiune.

„Cetățeni! Părăsiți imediat localitatea. Viețile voastre sunt în pericol. Pericol de atac iminent. Evacuarea va fi implementată de către echipe speciale de transport. Mergeți către punctul de evacuare. Luați-vă buletinul, bani, bunuri și haine călduroase. De pe data de 6 noiembrie, vom aplica măsuri de evacuare forțate împotriva celor care vor dori să rămână”, se arată într-un astfel de ordin emis de autoritățile ruse.

Conform lui Vladimir Saldo, evacuarea este motivată de faptul că ucrainenii pregătesc o ofensivă pe scară largă și susține că forțele Kievului intenționează să distrugă barajul de la hidrocentrala Kahovka, din regiunea Herson. Conform Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), în realitate, Rusia plănuiește distrugerea acestui baraj în cadrul unei așa-numite operațiuni „sub steag fals”, cu scopul de a învinui ulterior forțele Kievului de acest atac.

Rușii au început încă de pe 19 octombrie un „transfer organizat” al rezidenților din Herson pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru. Până pe data de 26 octombrie, 70.000 de localnici ucraineni au fost strămutați de către autoritățile ruse.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri