Exclusiv Un medic cere regândirea strategiei naționale: Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID. Anul trecut făceam rabat de la dezinfecţie

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
o asistenta merge pe hol intr-un spital covid din romania.
Spital Covid din România. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Valul trei al pandemiei nu va ocoli România și teama noastră este că va fi mai rău, acesta este semnalul de alarmă al medicului si directorului medical de la Institutul „Matei Balș”, Cătălin Apostolescu. El declarat pentru Digi24 ca singura soluție ca epidemia să fie ținută sub control e imunizarea prin vaccin. Mai atrage atenția asupra faptului ca toate spitalele trebuie să aibă circuite COVID și non-COVID, pentru că cele desemnate COVID de mai bine de un an nu mai fac față. Medicul a povestit si cât de grea a fost perioada de vârf a epidemiei în România, când nu mai erau locuri pentru pacienți.

Dr. Cătălin Apostolescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”: „Acum este o perioadă, n-aș putea spune de liniște, cât de ușoară acalmie, cele 2-3.000 de cazuri pe zi ne permit să respirăm. În septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie la propriu ne-am sufocat. Numărul pacienților era atât de mare încât nu știam unde să-i punem. Rulajul pacienților era atât de mare încât a trebuit să facem rabat de la procedurile de dezinfecţie. În mod normal, într-un salon, după ce au fost câteva zile niște pacienți, îl închizi și faci sterilizare. Noi ajunsesem în situația când nu mai puteam să facem așa ceva. Cum se elibera, ne venea alt pacient. Apucam să ștergem, să schimbăm așternutul și să ștergem puțin mobilierul și imediat puneam alt pacient.

Cred că este momentul să profităm de acest moment de respiro ca să încercăm să regândim strategia națională. Este clar că încărcarea numai a anumitor spitale cu pacienți COVID nu mai poate să funcționeze, aceste spitale și-au atins capacitatea maximă. Este cazul să se implice tot sistemul sanitar în această pandemie. Nu poți însărcina doar un mic segment să rezolve această problemă, pentru că cel segment va fi copleșit și rezultatul final va fi un eșec din care va suferi tot întreaga comunitate. Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID și zone verzi.

Mă tem că ar putea fi mai rău noul val. 10% din populație - 15%, dacă suntem optimiști - a trecut prin boală, asta ne arată că mai avem majoritatea populației care nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău, în sensul că mult mai mulți pacienți (R: Și mai gravi?) Nu știm deocamdată cum va evolua clinic, dar vă întreb: între 1.000 de pacienți cu mortalitate 3% și 3.000 de pacienți cu mortalitate de 2% cum e mai bine? (Vor ajunge și celelalte tulpini în România?) Garantat vor ajunge și, pe lângă acest tulpini, vor mai apărea și altele. Ne putem uita în istorie, pe modele matematice, e clar că acest virus va rămâne mult printre noi, 10, 20, 30 de ani. Sperăm ca la un moment dat numărul de cazuri să fie foarte mic și sperăm că acest nou coronavirus se va domoli și va ajunge precum celelalte coronavirusuri pe care le cunoșteam, pe care le știam că dau guturai”.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri