Biopsii de fuziune pentru diagnosticarea cancerului de prostată, la Spitalul Clinic Sanador

Data actualizării: Data publicării:
cover articol Digi24 Articol susținut de SANADOR

În diagnosticarea cancerului de prostată, una dintre cele mai frecvente neoplazii întâlnite în rândul bărbaților, puncția biopsie prostatică rămâne standardul „de aur”. La Spitalul Clinic Sanador, această procedură se efectuează cu ajutorul ecografului bk3000, unic în România.

Biopsia prostatei prin fuzionarea în timp real a imaginii RMN cu imaginea ecografică este o tehnică nouă, realizată cu ajutorul ecografului bk3000. Datorită tehnologiei software bkFusion, acest aparat avansat permite fuzionarea imaginii ecografice cu imaginile de la RMN prostatic multiparametric obținute anterior, crescând semnificativ acuratețea și precizia puncțiilor în cazul tumorilor prostatice de dimensiuni reduse.

Prima biopsie prostatică de fuziune cu ajutorul ecografului BK3000 a fost efectuată, în premieră în România, în luna octombrie 2020, la Spitalul Clinic Sanador. Medicii care efectuează biopsii prostatice de fuziune la Spitalul Clinic Sanador sunt echipa de specialiști condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă, Spitalul Clinic Sanador (Dr. Alexandru Dick, Dr. Andrei Andreșanu), alături de Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist Urologie, șeful Secției Urologie.

Ecograful bk300 permite importul de imagini de la RMN prostatic multiparametric, investigația imagistică cu cea mai mare acuratețe în diagnosticul cancerului de prostată. Apoi, printr-o coordonare realizată de softul de care dispune aparatul, imaginea RMN este suprapusă imaginii ecografice, având astfel certitudinea că, la puncția bioptică, medicul care realizează prelevarea pentru biopsie atinge și zona țintă identificată la RMN. Indicația pentru fuziunea cu RMN o au tumorile cu volum mic, la pacienți cu valori PSA nu foarte crescute, la care tușeul rectal nu decelează nicio modificare sau în situații în care valorile PSA cresc, cu toate că rezultatele puncțiilor anterioare au fost negative.

Diagnosticul obținut cu ajutorul ecografului bk3000 este foarte precis și sunt evitate astfel cazurile în care ar fi fost necesară o repuncționare. Procedura se realizează doar cu anestezie locală și nu necesită internare.

Află mai multe despre ecograful bk3000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri