Bugete ridicole la spitale din București: 300 de lei pe lună. Managerii spun că mai pot funcționa doar câteva zile

Data actualizării: Data publicării:
persoana pe patul de spital
Unul din cele mai mari spitale de urgenţă din Capitală este deja în blocaj. Pentru decembrie, Spitalul "Bagdasar Arseni" mai are un buget de doar 300 de lei, anunță managerul. Şi nu e singura unitate medicala în această situație. FOTO: Shutterstock

Unul din cele mai mari spitale de urgenţă din Capitală este deja în blocaj. Pentru decembrie, Spitalul "Bagdasar Arseni" mai are un buget de doar 300 de lei, anunță managerul. Şi nu e singura unitate medicala în această situație. Casa Naţională de Sănătate a cerut Ministerului de Finanţe 4,2 miliarde de lei, în timp ce Guvernul a decis reducerea cheltuielilor publice în ultimele două luni ale anului. 

 

Andi Nodiț, managerul Spitalului "Bagdasar Arseni": "Dintr-un necesar de 21 de milioane de lei avem alocate în acest moment 300 de lei, iar pentru luna decembrie avem alocați și prevăzuți ca sursă bugetară 300 de lei vechi și 3 hârtii albastre pe care le cunoaștem cu toții foarte bine. Aceștia sunt banii alocați pentru funcționarea întregului spital pentru luna decembrie.

Am făcut memorii prin care am adus la cunoștință situația existentă. Spitalul este într-un blocaj care nu s-a închisa încă, încă mai funcționăm pe ce am reușit să achiziționăm până acum. Vom mai funcționa, estimăm 10 zile de acum, dar nu știi niciodată ce urgențe sunt, calculele sunt la linia de plutire sau sub linia de plutire."

Într-o situație similară este și Institutul "Marius Nasta" din Capitală. Bugetul pentru luna decembrie este tot de 300 de lei. Mai grav, este că, potrivit ordonanței de reducere a cheltuielilor, managerii nu mai au voie să cheltuiască bani pentru reparații, iar în acest spital este nevoie de astfel de investiție pentru ca secția de terapie intensivă să poată fi deschisă.

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Mai mult de jumate din pereți sunt dărâmați, iar noi nu aveam fonduri să reparăm. Acea zonă de terapie nu va fi deschisă dacă nu găsim sponsorizări."

Vasile Barbu, președintele unei asociații de pacienți: "În ultimii 20 de ani nu știu să se fi întâmplat așa ceva. Cam din trimetrul 1 a început să apară această criză și din păcate nu s-a ținut cont că sistemul de sănătate nu este ca investițiile de la primărie, este un sistem  la care dacă resursele nu sunt asigurate, e vorba de victime, genocid."

Luna trecută, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliștii Digi24 despre cum va rezolva această situație gravă din spitale, dar la acel moment premierul era liniștit.  

Marcel Ciolacu: În acest moment nu este niciun blocaj. Nu mai speriați oamenii.

Reporter: Eu va spun ce spun managerii, nu am inventat eu

Marcel Ciolacu: Nu mai speriați oamenii

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a cerut Ministerului Finanțelor, 4,2 miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile din luna noiembrie, dar și restanțele din luna octombrie. Spitalele supraviețuiesc de la o lună la alta din bani alocați din fondul de rezervă, în absența unei rectificări bugetare.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri