Cadre medicale nevoite să aleagă între două drepturi date prin lege, la Spitalul Universitar din Capitală

Data publicării:
spitalul universitar

Scandalul salariilor din Sănătate e departe de a se încheia. La Spitalul Universitar din Capitală nu sunt bani şi pentru vouchere de vacanţă, şi pentru sporuri. Cei 2.000 de angajaţi au fost puşi să aleagă: fie renunţă la vouchere, fie le primesc, dar sporul se va diminua la limita minimă. Decizia a creat nemulţumiri, iar cadrele medicale cer demisia managerului.

Un voucher de vacanţă este 1.400 de lei, iar sporurile înseamnă şi ele alte sute de lei, în funcţie de valoarea salariului.

Asta e o mizerie. E o bătaie de joc. Ne lăudăm la toate ştirile că suntem pe plus, că economia merge strună, iar nouă ni se iau din bani lună de lună. Cu ce drept ne iau aceşti bani? Renunţ la sporul de vacanţă, dar să renunţe şi doamna manager la funcţie”, spune Daniel Simion, asistent medical.

Cum să mă pui să aleg între două drepturi pe care le merit şi care s-au dat prin lege”, spune Constantin Zoicăreanu, asistent medical.

Conducerea spitalului spune că are de ales între tratamentul bolnavilor şi vacanţa angajaţilor.

Motivul pentru care salariaţii spitalului trebuie să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporurile pentru condiţiile de muncă este lipsa banilor. Conducerea spitalului i-a anunţat printr-o adresă că dacă le-ar acorda şi voucherele de vacanţă şi sporurile pentru condiţiile de muncă, nu ar mai rămâne bani pentru medicamente şi alte materiale sanitare.

Nu pot să iau de la bolnavi şi nu pot să iau de la investiţii pentru vouchere de vacanţă”, spune Adriana Nica manager Spitalul Universitar.

Guvernul promite una, cineva trebuie să şi plătească, fondurile pentru spitale nu au crescut. Spitalele au aceeaşi pungă de bani din care trebuie să plătească salarii de 2 ori mai mari”, spune Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii.

Reglementarea sporurilor pentru condiţiile de muncă s-a făcut în acest an, în luna aprilie. Încă de atunci managerii de spitale atrăgeau atenţia că nu vor avea bani să le acorde. Când a prezentat bilanţul celor 6 luni de mandat, ministrul Sănătăţii a trecut acest capitol la realizări.

S-au făcut modificări legislative pentru corecția inechităților salariale, am citit un raport făcut de o federație sindicală, unde reiese că majoritatea salariaților sunt nemulțumiți, eu aș face o analiză și apoi aș publica un raport despre cât de mult sunt pacienții”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Bugetul lunar al Spitalului Universitar este de peste 12 milioane de lei. 60% sunt alocaţi pentru cheltuieli de personal şi 40% pentru medicamente, dezinfectanţi şi utilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri