Cum încearcă medicii de familie să-i convingă pe români să se vaccineze. De ce depinde succesul campaniei naționale

Data publicării:
medic de familie care scrie
Imediat după ce sunt vaccinați, oamenii primesc o adeverință medicală. Foto: Guliver/GettyImages

20-30% din populație este pregătită să se vaccineze împotriva COVID, este concluzia medicilor de familie, după discuțiile pe care le-au avut până acum cu pacienții. Sunt foarte mulți însă care vin la cabinete sa pună întrebări, pentru a ști dacă informațiile pe care le au sunt îngrijorări reale sau conspirații. Medicii de familie spun că fac eforturi să-și convingă pacienții, dar succesul campaniei va depinde de modul în care va fi abordată comunicarea pe această temă la nivel național.

Pacient: Vizavi de noul vaccin pentru coronavirus, îngrijorarea mea ar fi că nu s-a făcut cam pe repede înainte? adică nu știu ce să zic?!

Medicii de familie spun că în ultima perioadă sunt bombardați cu întrebări din partea pacienților care vor să știe cât de sigur este vaccinul care protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2 .

Medic de familie: Vreau să plec de la ideea că nimeni nu e rău intenționat, că dacă e rău intenționat, e rău intenționat pentru tot mapamondul, nu doar pentru noi. Asta cu teoria conspirației, că în România e altfel, nu, asta nu e valabilă.

Medicii spun că fac tot posibilul sa le dea pacienților informațiile necesare, dar că e foarte important cum va fi gândită campania de vaccinare la nivel național.

Mihaela Nastasa, medic de familie: „Există o categorie de pacienți care sună și mă întreabă dacă n-am primit vaccin sau când vine vaccinul, așa cum există și categoria cealaltă care: nu mă vaccinez, mai bine mor decât să mă vaccinez.”

- Deocamdată nu ne gândim la așa ceva nici eu, nici ai mei, pentru că nu știm nimic despre el.

- Dar dacă ați discuta cu medicul de familie și v-ar spune că e sigur, ați avea încredere?

- Nu! 

- Nu. Nu sunt hotărâtă nici într-un fel. 

- Ce vă face să nu fiți foarte sigură?

- Toate comentariile astea care se aud, că nu știu din ce proteină se fabrică, nu știu ce să spun exact.

Specialiștii îi încurajează pe oameni să-și ia informațiile din surse sigure. Ezitarea și amânarea nu fac decât să prelungească pandemia. Costurile vor fi atât asupra sănătății, cât și economiei.

Doina Azoicăi, epidemiolog: „Probabil că vom reveni în câțiva ani la viața normală daca nu vom adopta această strategie coerentă de vaccinare. Nu sunt pe principiul să aștept să văd ce se întâmplă. Este de neînțeles acest raționament atâta timp cât sunt aceste precizări vizavi de siguranța vaccinului.”

Autoritățile locale au început deja să pregătească centrele în care va avea loc vaccinarea. Primele doze de vaccin anti-COVID ar trebui să ajungă în țara noastră la începutul lunii ianuarie. Mai întâi va fi imunizat personalul medical.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri