Video Exclusiv Examinare medicală bizară pentru permisul auto, la Pitești. Începe cu o „înviorare” în grup, se termină rapid. Medic: „Sunt sănătoși”

Teodora Iacob Data actualizării: Data publicării:
Medicul reumatolog Ilie Stanciu
Medicul reumatolog Ilie Stanciu Foto: captură TV

Examinarea medicală pentru reînnoirea permisului auto se face în grup la o clinică privată din Pitești. De două ori pe săptămână, zeci de șoferi se strâng în curtea clinicii, fac câteva exerciții de înviorare sub supravegherea unui medic, iar apoi merg la cabinete pentru a primi toate avizele medicale. Au de trecut pe la șase cabinete, dar examinarea merge foarte repede, practic, doar câteva minute.

Medicul care organizează testările în masă spune că totul se face potrivit legii și că oricum, cei care vor să își reînnoiască permisul pleacă de acasă sănătoși, altfel n-ar mai fi venit.

Și chiar merită osteneala, spun și oamenii, pentru că toate aceste șase vizite medicale costă doar 120 de lei.

Nu e de mirare că în fața clinicii se strâng câteva zeci de oameni o dată. Unii trecuți bine de prima tinerețe. Păstrează distanțarea fizică. Pe treptele clinicii apare medicul și totul parcă se transformă într-un careu de școlari:

„Mâna dreaptă sus, vă rog, perfect, stânga sus, stați într-un picior, nota 10! Perfect, 100! Aici vreau mâna dreaptă sus  - și cei neprogramați - mâna stângă, așa, jos!”. 

Ce vedeți în imaginile de mai sus nu este, totuși, un exercițiu de înviorare, ci chiar începutul examenului medical pe care trebuie să îl treacă șoferii care își reînnoiesc permisul auto. Întâlnirile de acest fel au loc de două ori pe săptămână, marțea și joia, la o clinică privată din Pitești.

„Dau aprobare la toată lumea, să fie ordine!”

După 2 minute de exerciții, restul testării se mută în interiorul clinicii, la cabinete. Înainte de a intra, orice eventuală urmă de anxietate le este alungată candidaților de medicul binevoitor care a făcut cu ei exercițiile de înviorare:

- Eu vă promit, dau aprobare la toată lumea, să fie ordine!

- Vă mulțumim, domnule doctor! se aude din mulțime o voce politicoasă.

- În vreo jumătate de oră terminăm toți. Când intrați, vă ștergeți pe covorul de la ușă de 7-8 ori, masca la figură și buletinul în mână. E bine?

- E bine! răspund oamenii în cor, entuziasmați.

- Să aveți succes, sărumâna! le urează medicul.

- Să trăiți, domnul doctor! își exprimă oamenii recunoștința.

Șase examinări medicale pe repede înainte

Sunt șase examene clinice obligatorii pentru reînnoirea permiselor : Medicină internă, ORL, Oftalmologie, Ortopedie, Neurologie și Psihiatrie. Reprezentanții clinicii private din Pitești au ajuns la performanța de a efectua toate aceste teste în doar câteva minute!

Reporter: Cât a durat?

Bărbat: Foarte puțin.

Reporter: Și ce v-a pus să faceți?

Bărbat: Prima dată, ne-a pus aici, afară, pe toți. Să ridicăm mâinile, picioarele, câte o mână, câte un picior. Probabil pentru locomoție, ceva, si apoi, acolo, în interior... ne-a pus (se gândește)... un test, așa, psihologic, întrebări: când m-am născut, câți ani ai...

Reporter: Cât ați plătit?

Bărbat: 120 de lei.

Reporter: Și pe la câți medici ați trecut?

Bărbat: Șase medici.

Reporter: În câteva minute?!

Bărbat: Da, păi a mers repede.

„Totul e să ai ochi buni, restul nu îi interesează. 50 de milioane nu iei așa ușor!”

Un alt bărbat iese din clinică. Stă de vorbă cu reporterul Digi24, filmat cu o cameră ascunsă.

Reporter: E bine așa, că vă trece pe repede înainte?

Bărbat: Da, da! La 120 de lei cât dai pe... toată problema e să ai ochii, ca să vezi la panou, că de-aia are doctor, el are. Restul - le trece. Nu îi interesează ce boală ai, știu că te poți duce în altă parte să-și faci analize. Dar e vorba de ochi și de.... Banul să ți-l ia, un milion 200, păi câți suntem noi aici, 47, păi 50 de milioane să iei nu e așa de ușor”. 

Un alt șofer cu părul alb iese de la examinare.

„Te întreabă dacă ești sănătos, că așa este, ce să vadă, că vede de la medicul de familie că avem totul în regulă”, explică el. Dă asigurări că în ceea ce-l privește, totul a fost în regulă. 

***

persoana in varsta examinare medicala sofer - captura
Bărbat care a mers la o clinică din Pitești și a trecut de examenele medicale necesare reînnoirii permisului auto Foto: captură TV

Un bărbat în vârstă, puțin adus de spate și mergând un pic șchiopătând, cu o pălărie de paie pe cap ca să-l ferească de soare, acceptă să răspundă câtorva întrebări:

- Ați trecut pe la ce cabinete sau ce v-a zis?

- La toate!

- Ați fost singur în cabinet sau și cu alți pacienți?

- Singur, fiecare pe rând, la medicul respectiv.

- Și aici, afară, am văzut că v-au pus să faceți niște exerciții? Ați trecut cu brio?

- Da, am trecut peste tot, spune bărbatul.

Medic: Oamenii care vin să preschimbe carnele sunt sănătoși

Medicul care coordonează întregul proces spune că testările se fac corect, potrivit legii.

Reporter: Am văzut că au făcut mici exerciții, au ridicat o mână, un picior...

Ilie Stanciu - medic primar reumatologie: Da, să-i pun la treabă!

Reporter: Alea așa se fac, în grup?

Dr. Ilie Stanciu: Sigur, fac eu, ăilalți nu știu dacă mai fac... Facem o primă selecție, că vin unii, care pierd timpul, mai așa... câte unul care nu poate sta într-un picior, ăsta n-are voie să conducă! Păi, din start l-am eliminat! (...) Oamenii care vin să preschimbe carnetele sunt sănătoși, altfel nu pleacă, bolnavi, de acasă!

Doctorul a primit o sancțiune de 2.000 de lei de la Inspecția Sanitară acum trei săptămâni. Controlul va fi reluat.

Reporter: Nu se fac pe repede înainte, lumea are timp și vine tihnită aici, la fiecare cabinet în parte, până își ia aviz?

Ilie Stanciu - medic primar reumatologie: Păi, da, bineînțeles! Bineînțeles! Sigur că da. Treaba merge bine, nu e nicio nemulțumire. Noi ne străduim să meargă bine, în interesul lor. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri