Jocurile video pot provoca aritmie cardiacă, leșin și chiar decesul la unii copii

Data publicării:
Vilnius, Lithuania - October 09, 2021: Teenager playing video game Valorant on computer at home. Valorant is a free-to-play first-person hero shooter
Foto: Profimedia Images

Jocurile video ar putea provoca aritmie cardiacă ce poate pune în pericol viața copiilor cu afecțiuni nediagnosticate ale inimii, arată un studiu medical, potrivit Sky News.

Cercetătorii au spus că au descoperit un tipar neobișnuit dar distinct printre copiii care își pierd cunoștința în timp ce joacă jocuri video.

Ei au avertizat că jocuri de război multiplayer tip Call of Duty sunt cele mai frecvente declanșatoare pentru astfel de episoade.

În documentul publicat în jurnalul Heart Rhythm, oamenii de știință au îndemnat părinții să-și ducă copiii care suferă de pierderi de cunoștință la un cardiolog.

„Jocurile video ar putea reprezenta un risc serios pentru unii copii cu probleme de aritmie; ar putea fi letale la pacienții cu predispoziție la aritmie care deseori nu a fost anterior recunoscută”, a spus cercetătorul-șef și specialistul Dr Claire M Lawley.

„Copiii care dintr-o dată își pierd cunoștința în timp ce se joacă jocuri video ar trebui consultați de un cardiolog, acesta fiind primul semn serios al unei probleme de inimă”.

Ea și echipa ei au făcut o revizie sistematică a literaturii din domeniu alături de cercetare pentru a identifica cazurile copiilor cu o pierdere subită a cunoștinței în timp ce joacă jocuri video.

La cele 22 de cazuri găsite, jocurile de război multiplayer (cu mai mulți jucători online) au reprezentat cel mai frecvent declanșator iar unii dintre copii au murit ca urmare a infarctului.

Bolile de ritm cardiac includ tahicardie ventriculară polimorfă catecolaminergică și sindromul congenital de QT lung tip 1 și 2 erau printre cele mai comune cauze.

Studiul a arătat și o incidență mare a potențialelor variante genetice relevante (63%) printre pacienți, despre care oamenii de știință au avertizat că a avut implicații semnificative pentru familiile lor.

În unele cazuri, copiii care și-au pierdut cunoștința în timp ce se jucau au făcut ca mulți membri de familie să fie diagnosticați cu o problemă importantă a ritmului cardiac în familie.

Oamenii de știință au sugerat că jocurile video nu sunt întotdeauna „alternativa sigură” la sporturile competitive, așa cum au fost deseori considerate, scrie Sky News.

Aceștia spun că la momentul incidentelor cardiace, mulți dintre pacienți erau în stări excitate, după ce tocmai câștigaseră sau pierduseră jocuri sau se aflau în conflict cu partenerii de joacă.

Deși fenomenul nu este o întâmplare obișnuită, studiul a găsit că a devenit mai prevalent.

„Uitându-mă la copiii cu probleme de ritm cardiac timp de mai bine de 25 de ani, am fost uimit să văd cât de prevalentă este această prezentare emergentă și să găsesc că un număr de copii chiar au murit din cauza asta”, a spus cercetătorul Dr Jonathan Skinner.

Acesta a mai adăugat că cei luați în considerare pentru competiții e-sports ar trebui consultați pentru potențiale probleme în același fel ca atleții din sporturile tradiționale.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri