Medic: Cancerul mamar la 20 de ani nu mai e o raritate

Data actualizării: Data publicării:
fata tristeste depresie anxietate boala
FOTO: Shutterstock

8.000 de femei primesc diagnosticul „cancer mamar” în fiecare an în România. Este cel mai frecvent tip de cancer la femei, dar asta nu trebuie să va sperie - majoritatea femeilor care fac un consult de rutină nu primesc acest diagnostic. Şi totuşi este esenţial să mergeţi anual la medic. Depistată din timp, boală se vindecă în 95% din cazuri.

Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală a vorbit la Digi24 despre faptul că tot mai multe tinere primesc diagnosticul de cancer mamar.

A scăzut vârstă la care apare această boală?

Da, din păcate a scăzut vârstă, a crescut incidenţa la pacientele tinere atât în România, cât şi în alte ţări sunt studii care demonstrează acest lucru.

Deci nu apare doar după instalarea menopauzei, cum multe femei cred.

Nu. Multe femei cred asta şi vin la primul control spunând „am intrat la menopauza şi m-am gândit să fac şi eu un control la sâni". Nu, din păcate cancerul mamar poate să apară şi la 30 de ani, şi la 20 şi ceva, aş spune că la 30, 30 si ceva de ani nu mai este o raritate, ci dimpotrivă.

Câţi ani are cea mai tânăra pacienta a dumeavoastră pe care aţi diagnosticat-o cu această boală?

Am avut o pacientă de 21 de ani, paciente de 24, 28, 29 de ani nu sunt o raritate.

La ce vârstă ar trebui o femeie să meargă prima dată la un consult de rutină?

Pacientele de rutină ar fi bine să înceapă de la 30 de ani cu ecografii mamare, dar până atunci nu înseamnă că nu ar trebui să facă nimic! Până atunci trebuie să meargă la consultul anual la ginecolog de când îşi încep viaţă sexuală. Şi să includă şi acest control al sânilor până la 30 de ani. O ecografie mamară de control s-ar impune poate doar o dată la 2-3 ani, dar de la 30 de ani consider că este foarte bine că femeile să facă o ecografie anual, iar de la 40 de ani să facă o mamografie nu anual, ci la 2 ani.

Cât durează un astfel de control? Spunem mereu că nu avem timp - cât durează să faci aceste controale?

Da, este unul din aşa-zisele motive. O ecografie durează 20-30 de minute, o mamografie de asemenea 30, poate 40 de minute cu efectuare şi interpretare. Cred că poate fi programat astfel încât să facă controlul anual la ginecolog şi cel al sânilor, pot fi programate toate o dată şi cred că într-o ora - o ora şi jumătate pot să facă acest control.

Iar în plus faţă de aceste controale, trebuie să avem grijă de noi şi în restul anului - ce măsuri ar fi bine să luăm? Care sunt factorii de risc?

Sunt factori de risc care ţin de persoană - vârstă - chiar dacă au apărut cazuri mai multe la vârstă tânăra, totuşi majoritatea cazurilor apar la peste 50 de ani, deci vârstă este un factor de risc direct. Pe de altă parte dacă persoană a avut rude cu cancer de san sau ovarian creşte riscul - cu atât mault dacă vorbim de rude de gradul I mai ales la vârstă tânăra, deci dacă au făcut înainte de menopauza cancer de san, atunci riscul creşte de 3 ori mai mult. Dacă au avut cancer bilateral sau de san şi ovare, creşte şi de 8 ori acest risc, deci este foarte important ce avem şi în familie. Nu înseamnă însă că dacă nu am avut în familie sigur nu vom face, pentru că aproximativ 85-90% din cazuri apar la femei fără rude cu cancer de san sau ovare.

Anticoncepţionalele cresc riscul de cancer la san?

Da, cresc riscul. Fie contraceptivele, fie tratamentele hormonale de substituţie, dacă vorbim de femeile în pre-menopauza sau menopauza, iar de asemenea ceea ce ne face rău este o alimentaţie proastă, bogată în grăsimi şi consumul de alcool

Zahărul?

Zahărul, da, dulciuri. Putem să facem... să avem grijă de noi ţinând cont de alimentaţie, deci să evităm dulciuri, grăsimi, alcool şi să facem mişcare fizică. De asemenea un lucru benefic este alăptarea pe o perioada de cel puţin un an - este un factor de protecţie pentru cancerul de san şi de asemenea prima sarcina la o vârstă tânăra. De preferat până în 25 de ani. Din ce în ce mai rar din păcate se întâmplă asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri