Ministrul Sănătății: Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de 40 de ani din cauza fumatului

Data actualizării: Data publicării:
voiculescu

Ambii părinți fumează de la 20 de ani, iar tatăl meu a făcut primul infarct înainte de 40 de ani.” Cu aceste mărturisiri și-a început ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, discursul la conferinţa care a avut loc în această dimineața la Palatul Cotroceni, „2035 - Prima generaţie fără tutun a României".

Ministrul Sănătății s-a declarat onorat să poată contribui la lansarea unei strategii de prevenire a fumatului în rândul tinerilor, fiind conștient de efectele devastatoare pe care le poate avea tutunul asupra sănătății, el însuși având cazuri în familie de boli provocate de fumat.

Fiind tânăr mă bucur să am ambii părinți în viață, ambii părinți fumează de la 20 de ani, mama învățătoare, tatăl sportiv de performanță. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de 40 de ani și a suferit un bypass acum mai puțin de șase luni. Încă este în perioada de recuperare și mă bucur să-l avem cândva așa cum l-am avut înainte. Capacitatea lui pulmonară este undeva sub 50%. Capacitatea pulmonară a mamei mele este tot sub 50%. Repet: au început să fumeze la 20 de ani,” a declarat Vlad Voiculescu.

Potrivit statisticilor prezentate de ministrul Sănătății, 42.000 de români mor anual din cauza fumatului, 5% dintre copiii de 11 ani au fumat măcar o dată și 29% dintre adolescenții cu vârste între 15 și 17 ani fumează constant.

Ministrul Sănătății speră ca prin lansarea unei noi strategii să se reducă numărul de fumători printre tineri, astfel încât în 2035 doar 5% dintre copiii cu vârste între 13 – 15 ani să fie fumători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri