Octavian Jurma: Scenariul de coșmar pentru valul 4 este că va avea cazurile din valul 2 și 3. Și devine tot mai realist

Data publicării:
Imagine cu asistenți medicali care au grijă de pacienții infectați cu forme severe de COVID-19 în statul american California.
Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images

Scenariul de coșmar pentru valul 4 este că va avea cazurile din valul 2 și 3, într-o perioadă mai scurtă de timp, spune cercetătorul Octavian Jurma. Acest scenariu a început să devină mai realist în luna septembrie, precizează medicul. 

„Am avut la începutul lunii august două scenarii reale pe care le-am contemplat: că valul 4 va fi de rău ca valul 3, în cel mai optimist scenariu și, în cel mai pesimist scenariu că va fi la fel de rău ca valul 2. Exista și scenariul de coșmar în care valul 4 va fi mai rău ca valul 2, respectiv va avea numărul cumulat de cazuri din valul 2 și 3 pentru o perioadă mai scurtă de timp încât va genera un vârf mai înalt. Acest scenariu a început să devină mai realist în luna septembrie când rata de accelerație medie pe care am avut-o în perioada august - începutul lui septembrie  a crescut de la 50% în medie la 80% când s-au deschis școlile și asta face ca această curbă să se deplaseze  și să depășească deja scenariul pesimist că o să avem un val similar valului 2 și acolo curba colorată cu albastru punctat este scenariul despre care vorbea și Gheorghiță cu un vârf la 16.000 de cazuri pe la mijlocul lunii octombrie. Acest scenariu devine tot mai realist, din păcate, deci nu mai este un scenariu de coșmar, este scenariul cel mai pesimist pe care lucrează atât Guvernul, cât și pe cel pe care îl contemplu și eu în simulările la care mă uit,” a declarat cercetătorul Octavian Jurma pentru Digi24. 

Până acum nu am avut o rată de creștere atât de lungă. În general am avut 2 perioade de câte 8 săptămâni de creștere, asta este creșterea medie pe județe. În toate județele cresc, în medie, peste 50% pe săptămână numărul de cazuri. Sunt unele care cresc cu mai mult de 100%. Media națională este de 80%, ceea ce înseamnă că avem o rată de dublare între 8 și 9 zile la nivel național. Această rată de creștere nu am văzut-o, nici atât de mare, nici atât de lungă. De asta, valul acesta va izbi în zidul nostru de apărare care este sistemul medical. De asta sunt medicii atât de îngrijorați pentru că nu mai avem unde să fugim cu pacienții dintr-o parte în alta, toate județele ard la o intensitate enormă,” a mai precizat cercetătorul.

Cazurile noi de COVID-19 cresc alarmant

În ultimele 24 de ore au fost 6.789 de cazuri noi de COVID-19. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice din acest an. Ultima dată când au fost mai mult de 6.700 de cazuri a fost în decembrie 2020.

Până astăzi, 21 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.158.841 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 80 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri