Video „Dacă nu mai sunt bani, înseamnă că eu pot să mor”. Disperare în spitalele din România, după ce Guvernul a redus cheltuielile bugetare

Carla Tănasie Data publicării:
hol de spital
FOTO: Guliver/Getty Images

Situaţie fără precedent în spitalele din România. Ordonanța tăierilor pune în pericol viața bolnavilor pentru că lasă spitalele fără bani. Statul a pus egal între fondurile pentru petreceri locale și nevoile bolnavilor și a tăiat cheltuielile la normă. Așa s-a ajuns în situația ridicolă și sfidătoare în care unele spitale cu mii de pacienți să primească...300 de lei pentru o lună! Sunt în pericol tratamente, operații, internări, iar managerii spun că nu vor mai avea bani nici să cumpere formularele pentru foile de observație. Într-un nou episod „Pacient în România”, vedem mărturii ale medicilor, pacienţilor şi managerilor din 6 spitale.

„Am intrat în spital, e a doua oară și am nevoie de investigații și în continuare nu pot să respir, sunt și pacient oncologic, urmează să îmi fac biopsie și dacă nu mai sunt bani, înseamnă că eu pot să mor”, spune o pacientă. 

Așa arată disperarea bolnavilor care ar trebui să vină la spital să-și găsească sănătatea, nu să aibă grija dacă statul are bani să-i trateze. În numele unei economii la buget, Guvernul a tăiat accesul managerilor la fonduri.

„Marius Nasta are blocaje pe aparate fără de care funcţionarea institutului nu e posibilă şi vorbim aici de funcţionarea respiratorie la pacient cu fibroză pulmonară, ambele sunt stricate în institut, suntem în situaţie de criză, investiţii nu putem face”, a declarat pentru Digi24 Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”. 

„Eu sunt foarte necăjită, sunt om simplu, pensionată, pensie mică și nu putem să mergem la privat, trebuie să venim la stat. Altfel stăm acasă și ne ucidem singuri”, mai spune pacienta. 

Blocajul din sănătate lovește direct bolnavii, dar creează și situații ridicole. Spitale de top din România au primit de la stat... mărunțiș: 300 de lei cu care să se descurce o lună.

„Activitatea spitalului este în blocaj. Ne-au fost alocate suma de 300 de lei pentru decembrie, 3 hârtii albastre pe care le știm toţi, am făcut memorii prin care am adus la cunoștință această situație”, susține Andi Nodiţ, managerul  spitalului Bagdasar-Arseni. 

Ministrul Sănătății promite că se va găsi o soluție pentru luna decembrie, dar medicii spun că lista cheltuielilor e prea lungă ca să se bazeze doar pe niște bani în plus și nu pe un buget consistent - renovarea clădirilor, repararea aparaturii medicale, mâncarea bolnavilor sau instalarea unor echipamente noi. De exemplu, spitalul Colțea nu va putea pune în funcțiune aparatul RMN, iar bolnavii vor fi plimbați pe la alte spitale.

„E primul RMN şi suntem un spital de hemato-oncologie, e mai mult decât o necesitate. Panica mea cea mare e că avem licitaţii aproape încheiate, nu vom putea să le ducem la sfârşit. Avem echipamente medicale care trebuie să vină în spital, nu o să putem să le instalăm sau să le facturăm”, atrage atenția Bogdan Furtună, managerul Spitalului Coltea.

Medicii spun că nu vor mai fi bani nici măcar pentru foile de observație ale pacienților sau hârtie pentru facturi.

„Discutăm cu nişte IT-işti să micşorăm formatul la facturi ca să consumăm mai puţină hârtie”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești. 

„Va interveni blocaj, când ai restricţii, foloseşti ce ai până când nu vei mai avea”, spune și Simin Florescu, manager al Spitalului Victor Babeș din Capitală. 

Ordonanța care limitează cheltuielile publice blochează și modernizarea singurului spital de ortopedie din ţară - Foişor. Lucrările ar fi trebuit să fie gata luna viitoare. „Rămânem cu o clădire care este aproape gata, am așteptat peste 10 ani, eram entuziasmați și acum suntem blocați din acest punct de vedere”, a declarat managerul unității Bogdan Dragosloveanu. 

„Dacă se strică ușa de acces în pavilion, vin temperaturi negative, prin OUG nu o putem repara”, spune managerul Spitalul Colentina, Călin Oltean.

Blocajul din sănătate a fost anticipat de șefii spitalelorUn memorandum trimis guvernului și instituțiilor din Sănătate a fost semnat de 19 manageri de la spitale subordonate Primăriei Capitalei. 

Și premierul a fost informat încă de la începutul lui octombrie despre situație, dar a insistat că nu există nicio problemă. „Nu mai speriați, doamnă, românii, nu e niciun spital în blocaj”, spunea premierul Marcel Ciolacu. 

Blocajul există, spun managerii spitalelor, iar efectele vor fi dezastruoase pentru pacienți. „E un pas înapoi pentru sănătatea românilor, măsurile riscă să submineze fundamentul sistemului sanitar, punând în pericol viața pacienților, reprezintă un atentat la dreptul fundamental al sănătății”, a declarat directorul ASSMB, Oana Sivache.

„Eu înţeleg urgenţa acestei ordonanţe şi nu cred că e greşit că am limitat nişte cheltuieli, dar haideţi să nu comparăm nişte festivităţi cu un aparat radiologic sau un ecograf. Eu cred că aici trebuie făcută o diferenţă”, mai spune managerul spitalului Județean de Urgență Ploiești, Bogdan Nica. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri