Sari la conținut

Pacienți cu imunitate zero, lăsați fără tratament: „Pot să mor sau să-mi pierd un plămân”

600 de oameni cu imunitate aproape zero în faţa unor boli grave aşteaptă, încă, o salvare din partea autorităţilor. Nu mai primesc de două luni doze de anticorpi, în plină epidemie de pojar şi în sezon de gripă. Singurul producător din ţară refuză să mai facă livrări, după ce statul a plafonat preţul. Ministerul Sănătăţii anunţă că a cumpărat seruri din străinătate, dar va mai dura până când acestea ajung la bolnavi.

„Mor sau pot să am sechele sau să-mi pierd un plămân. Tot felul de infecții pot să fac, pneumonie, otite pot să pierd auzul”, mărturisește Andrei Chelaru, pacient.

Andrei Chelaru nu a mai făcut tratament complet din noiembrie. La fel ca ceilalţi bolnavi aflaţi în aceeaşi situaţie este conştient că fiecare zi de întârziere a fiolelor poate să îl nenorocească. La sfârşitul anului trecut, o femeie din Alba a murit după şase luni fără medicaţie.

Riscul infecţiilor ameninţătoare de viaţă creşte rapid, mai ales acum că suntem pe sfârşit de iarnă şi există epidemii de gripă, de varicelă”, spune Alexis Cochino, medic imunolog.

Cei care au destui bani îşi cumpără din străinătate anticorpii pe care statul trebuie să îi ofere gratuit.

„Medicii ne-au anunţat că tratamentul este momentan indisponibil şi aşa va rămâne pentru o perioadă nedeterminată”, spune Adrian Pop, pacient.

Costurile ajung de la 800 de euro pe lună pentru un copil de 10 ani până la câteva mii de euro pentru un adult”, afirmă Otilia Stanga, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Ministerul Sănătăţii anunţă că: „Au intrat în ţară şi urmează să fie distribuite către spitale un număr de o mie de doze de IGVena. În cursul acestei săptămâni, Compania Naţională „Unifarm” a anunţat că va primi 600 de flacoane de INTRATECT.”

Întârzierea este însă foarte mare. Fiolele ar fi trebuit să ajungă la cei cu imunitate redusă acum două săptămâni.