Primele concluzii în cazul copilului mort din Pașcani. DSP indică unde au greșit medicii

Data publicării:
copil-mort-pascani

Directorul DSP Iași susține că, în cazul băiatului de 7 ani care a murit la Spitalul din Pașcani, nu a fost respectat un ordin al Ministerului Sănătății, care prevede că orice caz care ajunge cu ambulanța trebuie tratat întâi în UPU. Copilul a primit însă îngrijiri în secția de Pediatrie.

Ancheta Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași continuă la Spitalul din Pașcani, unde, în urmă cu șase zile, un copil de 7 ani a murit. Potrivit primelor verificări făcute de inspectorii DSP, spitalul nu a respectat un ordin al Ministerului Sănătății.

„Deocamdată, nu prea a fost respectat un ordin al Ministerului Sănătății, ordinul 1706/2006 privind organizarea compartimentelor de primiri a urgențelor, care spune că pacienții aduși cu ambulanța trebuie văzuți în UPU și în CPU. Copilul a fost urcat pe secție (n.r. secția de Pediatrie). Acum avem inspecție acolo, să vedem dacă așa a fost și nu a fost respectat. Este un protocol la nivelul spitalului, dat de fostul manager, în care se spune că toate cazurile pediatrice sunt urcate la secția de pediatrie, cu excepția stopului cardiorespirator, traumatismelor, politramatismelor, policontuziilor și comelor. Dar, cu protocolul ăsta noi nu suntem de acord pentru că încalcă ordinul Ministerului Sănătății”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iași, potrivit Mediafax.

Controlul Direcției de Sănătate Publică Iași vizează modul în care au fost respectate procedurile, protocoalele și ordinele Ministerului Sănătății.

Diagnosticat cu varicelă, mort trei zile mai târziu

Un copil de 7 ani diagnosticat cu varicelă a murit în spitalul din Pașcani, iar tatăl său a acuzat că, deși în stare gravă, ambulanța nu s-a grăbit, iar ajuns la spital, copilul a fost dus într-o sală „fără aparate” și defibrilatorul a fost cărat 5 etaje.

Tatăl copilului de 7 ani a spus că acesta a fost diagnosticat de medicul de familie cu varicelă. După trei zile de tratament, copilul a început să se simtă rău. În mai puțin de o oră, susținea tatăl său, starea lui s-a înrăutățit brusc. Atunci au decis să cheme ambulanța, care însă a venit în regim normal, nu ca la o urgență.

De asemenea, tatăl copilului a spus că băiatul nu a fost tratat la urgențe, ci a fost dus la Pediatrie, la etajul 5, unde „un domn foarte în vârstă, cu o incompetență, cu o nepăsare totală, nu a preluat cazul cum trebuia”.

La rândul său, medicul care l-a tratat pe copil spune că băiatul a fost adus prea târziu la spital, iar tatăl acestuia a făcut scandal.

„Pot să vă zic doar că a ajuns prea târziu, s-a prezentat prea târziu la spital. Varicela intră în discuție, dar ca o supoziție de diagnostic probabil a fost o varicelă, probabil, nu sunt în posesia exactă a analizelor de la IML, ori o varicelă hemoragică ori o purpura fulminans ori o meningococemie”, a declarat medicul Vasile Vasiliu, cel care a tratat copilul.

În acest caz, IPJ Iași a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri