Șoc anafilactic după vaccinarea cu Moderna. Dr. Marius Geantă: Poate fi un caz la câteva milioane, este menționat în prospect

Data publicării:
O femeie este vaccinată de o asistentă medicală.
O femeie de 36 de ani a intrat în șoc anafilactic la scurt timp după ce s-a vaccinat cu prima doză de ser anti-COVID de la Moderna. Foto: Profimedia

O femeie de 36 de ani a intrat în șoc anafilactic la scurt timp după ce s-a vaccinat cu prima doză de ser anti-COVID de la Moderna. S-a întâmplat la un centru din județul Galați. Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, spune că este important că reacția a apărut în timpul de 15-20 de minute de după vaccinare, atunci când toate persoane sunt sub observație medicală. „Moderna și Pfizer au în prospect menționată posibilitatea de apariție a unui șoc anafilactic, cu o frecvență de un caz la câteva milioane”, mai spune medicul.

Femeia făcea un tratament împotriva alergiilor, dar nu le-a declarat asta medicilor și nici nu a menționat acest lucru în formularul care se completează înainte de vaccinare.

Reacțiile alergice - hipertensiune, pierderea cunoștinței, dispnee - au apărut la cinci minute de la administrarea serului.

Medicul coordonator din centru i-a acordat primul ajutor și a solicitat o ambulanță. A fost dusă la Spitalul Municipal din Tecuci, unde i s-a făcut o perfuzie, însă nu a avut nevoie de internare.

Specialiștii spun că, având în vedere alergiile de care suferă femeia, aceasta va trebui să ceară sfatul medicilor înainte de rapel.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină: Elementul cel mai important în acest caz ține de faptul că persoana respectivă a dezvoltat reacția alergică în acel interval de 15-20 minute care urmează vaccinării și e un timp pe care fiecare îl petrecem în centru, sub observație medicală.

Moderna și Pfizer au în prospect menționată posibilitatea de apariție a unui șoc anafilactic, cu o frecvență de un caz la câteva milioane, ceea ce se confirma și în România.

Persoana respectivă, în situația în care se va prezenta la rapel, trebuie să ia decizia de vaccinare în urma unei discuții aprofundate cu medicul. În sine, nu este o contraindicație absolută pentru a doua doză, dar e o precauție, dat fiind că a dezvoltat după prima doză acest șoc anafilactic.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri