Software-ul cu care părinții pot depista problemele de sănătate ale nou-născuților de acasă, fără a se mai deplasa la spital

Data actualizării: Data publicării:
Nou-născut consultat de doctor
„Software-ul este foarte ușor de folosit, și pentru un doctor la spital, dar și pentru un părinte care este îngrijorat în mijlocul nopții de starea de sănătate a copilului.” Foto: Profimedia Images

Cercetătorii de la o universitate de top din Australia au dezvoltat un program digital cu care se pot depista problemele grave de sănătate ale nou-născuților vulnerabili. Software-ul poate fi folosit atât de doctorii din spitale, cât și de acasă, de către părinții copiilor.

Sistemul se utilizează împreună cu stetoscoape digitale în vederea unei investigații avansate a inimii şi plămânilor pentru un diagnostic mai precis al complicaţiilor cardio-respiratorii. 

„Software-ul elimină în totalitate zgomotul ambiental din înregistrările toracice, astfel încât sunetele inimii şi plămânilor sunt separate şi foarte clare”, a explicat Faezah Marzbanrad de la Departamentul de Inginerie Electrică şi Sisteme Informatice al Universităţii Monash.

Potrivit cercetătorilor, atunci când este folosit acasă, acest software oferă automat părinţilor un scor al calităţii sunetului înregistrat la nivelul pieptului, astfel încât aceştia să ştie dacă este suficient de bun pentru ca medicul să îl analizeze în timp real sau dacă trebuie să repoziţioneze stetoscopul digital şi să colecteze un alt eşantion de date, scrie Agerpres.

„Stetoscopul digital se poate pune pe pieptul unui nou-născut pentru colectarea sunetului”, a precizat Marzbanrad, adăugând că „este nevoie de o plasare foarte precisă pe spate sau pe piept pentru a obţine sunetul de care are nevoie un medic, iar în acest sens software-ul va oferi îndrumări către locul potrivit”, a completat ea.

Invenția, benefică în țările mai puțin dezvoltate și în zonele care nu dispun de resurse sanitare adecvate

Cercetătorii de la universitatea din Australia au declarat că invenţia lor poate fi folosită în spitale sau acasă, de către părinţi, şi se poate dovedi, totodată, deosebit de benefică în ţările în curs de dezvoltare sau în regiunile îndepărtate ce dispun de resurse sanitare limitate.

Echipa, care colaborează cu Spitalul de Pediatrie Monash, a testat software-ul ascultând sunetele din piepturile a 119 nou-născuţi prematuri şi bebeluşi născuţi la termen.

„Sunetele toracice la nou-născuţi sunt foarte greu de evaluat şi de interpretat în special la bebeluşii prematuri şi/sau bolnavi”, a declarat Atul Malhotra, medic neonatolog şi şeful clinicii de neurodezvoltare pediatrică din cadrul spitalului.

„Ne bazăm foarte mult pe radiografiile toracice şi pe monitorizarea invazivă a gazelor din sânge. Acest software ne oferă o rezoluţie mult mai bună pentru a interpreta, evalua şi monitoriza afecţiunile la nou-născuţi”, a subliniat el.

Software-ul va fi testat în continuare împreună cu un nou hardware pentru stetoscopul digital şi urmează să devină disponibil până la jumătatea acestui an.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri