STS face precizări despre softul pentru coronavirus la care lucrează: NU este o aplicație care colectează informații de localizare

Data publicării:
România intră în carantină parțială, de luni, 9 noiembrie
România intră în carantină parțială, de luni, 9 noiembrie. Foto: Guliver/GettyImages
Din articol

Serviciul de Telecomunicații Speciale vine cu precizări după informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la sistemele informatice pe care le dezvoltă în sprijinul prevenirii răspândirii noului coronavirus. Astfel, STS subliniază că nu dezvoltă o aplicație bazată pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor, ci este vorba despre o funcție suplimentară a aplicației deja existente, Corona-Forms, care este utilizată în prezent de autoritățile medicale. În această aplicație vor fi introduse doar adresele de domiciliu ale persoanelor care sunt confirmate cu SARS-CoV-2, pentru realizarea unei hărți a incidenței virusului.

Această funcție va fi disponibilă doar factorilor de decizie și va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor, însă nu presupune monitorizarea persoanelor, arată STS.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat într-un interviu la Digi24 că în momentul de față, autoritățile lucrează împreună cu STS la crearea unui soft în care să fie completate toate formularele de către cei din laboratoare, cu toate testele, și astfel să existe o imagine a distribuției geografice a cazurilor de coronavirus și să fie vizibilă o incidență chiar și la nivel de stradă a îmbolnăvirilor. 

Nicușor Dan a reiterat duminică ideea carantinării anumitor zone ale Capitalei, dacă măsura se va impune. Întrebat cum se poate carantina, tehnic, o stradă sau mai multe străzi, noul primar a răspuns: „Poliția națională, Jandarmeria și Poliția locală știu să facă asta”.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, crede însă că ideea carantinării unor străzi sau cartiere ale Bucureștiului este o „invenție” greu de pus în practică. 

În legătură cu softul STS menționat de Nicușor Dan în interviul de la Digi24, Alexandru Rafila se teme că un asemenea soft ar putea birocratiza și mai mult munca laboranților și ar putea întârzia raportările. El a spus că ar fi mai degrabă în favoarea unei aplicații de monitorizare a persoanelor infectate, folosite și în alte țări. „Știu povestea cu softul, deocamdată este o poveste, să sperăm că se și materializează fără să birocratizeze și să îngreuneze raportarea, ci să o ușureze. E mai simplu să faci o aplicație, din punctul meu de vedere. Toate țările au aplicații pe care persoanele care sunt infectate și cele care nu sunt infectate o folosesc”, a comentat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila.

Comunicatul STS:

„STS nu dezvoltă o aplicație bazată pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor, ci o funcționalitate suplimentară a aplicației Corona-Forms, utilizată în prezent de autoritățile medicale.

Noua funcționalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informațiilor introduse în aplicație de entitățile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

La solicitarea Ministerului Sănătății, pe platforma Corona-Forms, vor fi prezentate într-o interfață grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2. Această funcționalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie și va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor. Reiterăm faptul că această funcționalitate nu presupune monitorizarea persoanelor.

STS a dezvoltat, pe baza cerințelor operaționale stabilite de Ministerul Sănătății, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus.

La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obținute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel național ori județean sau doar pentru anumite zone. De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient și către medicii de familie a mesajelor SMS și e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19.

În continuare, STS oferă asistență tehnică de specialitate pe domeniul IT&C și își manifestă toată deschiderea pentru susținerea demersurilor guvernamentale în gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri