Schimb dur de replici. Firea: CET Grozăvești „a ars păcura intenționat”. Popescu: „Cred că nu vrea să plătească restanța la ELCEN”

Data actualizării: Data publicării:
poluare bucuresti

Schimb dur de replici pe tema poluării, între primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu. Edilul acuză că CET Grozăvești a provocat intenționat poluarea de duminica trecută, în timp ce ministrul neagă acuzațiile și spune că Firea nu vrea să plătească restanțele la ELCEN.

Poluatorul este CET Grozăvești, în subordinea Elcen - Ministerul Economiei, care a ars o cantitate mare de păcură, într-un timp foarte scurt. Păcura este intens poluantă, de aceea se folosesc gaze pentru producerea agentului termic necesar încălzirii. Elcen, în subordinea guvernului, cumpără vara păcură pentru iarnă, ca soluție de avarie, în caz că rămâne fără gaze sau între două transporturi, în special în iernile foarte grele”, spune Gabriela Firea.

Una din două: ori au ars păcura intenționat, să provoace poluare în București, să sară toți parametrii care măsoară calitatea aerului, și cetățenii să dea vina pe mine - vă aduceți aminte cum a și sărit ministrul Muncii pe Facebook, noaptea ca mincinoșii, să spună că eu îi otrăvesc pe bucureșteni? Uite că îi <otrăvește> un coleg de-al ei -, ceea ce înseamnă atac direct la adresa sănătății bucureștenilor”, a scris Firea pe Facebook.

Sau: au ars păcură multă într-un interval scurt de timp ca să scape de aceasta, dacă tot o aveau în stoc, să mai economisească gaze, nepăsându-le de poluarea Capitalei - ceea ce se traduce prin inconștiență și incompetență. Ambele sunt la fel de grave!”, a scris Firea.

ELCEN o contrazice însă pe Gabriela Firea în privința legătura între consumului de păcură în centralele proprii și poluarea excesivă înregistrată în București în noaptea de duminică spre luni.

Primăria municipiului București, prin vocea primarului general, Gabriela Firea a lansat recent o serie de informații false conform cărora consumul de păcură al ELCEN ar fi cauzat creșteri considerabile ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%. ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu”, arată ELCEN într-un comunicat de presă.

Cred că dânsa iar nu vrea să plătească cele 200 de milioane de lei care sunt restanță la ElCEN pe plata încălzirii din ianuarie și din decembrie. Cantitatea de păcură arsă în ultimele 7 zile din duminica aceea, reprezintă 1,2% din combustibilul folostit de ELCEN. 98,8% a fost gaz și 1,2% păcură. Dacă Firea spune că CET Grozăvești a poluat folosind 98,8% gaz și 1,2% păcură, înseamnă că a reinventat fizica și schimbările climatice”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri