100 de ani de la mutarea capitalei la Iaşi

Data actualizării: Data publicării:
trenul regal

Principesa Margareta şi principele Radu au mers cu trenul regal, de la Bucureşti la Iaşi. Este traseul parcurs în 1916 de familia regală, care s-a refugiat atunci în Moldova, din cauza Primului Război Mondial, transmite Digi24.

Principesa Margareta şi principele Radu au refăcut un traseu istoric - cel din 5-6 decembrie 1916, când regele Ferdinand I, regina Maria, Guvernul şi Parlamentul României s-au refugiat la Iaşi. Un secol mai târziu, aproape 500 de oameni au întâmpinat familia regală.

Mircea Stoica, președintele Asociației Tradiția Militară: „Tradiția militară dorește să comemoreze acele momente dramatice, când întreaga administrație românească s-a retras de la București la Iași, de unde a fost condus procesul de creare a României Mari.”

Fabricat la Milano, trenul regal a fost comandat în 1926 şi a ajuns în România doi ani mai târziu.

Cosmin Popa, istoric: „Este un tren prevăzut pentru a deservi activitățile diurne și nocturne ale locatarilor, cu birou de lucru, cu cabinet, dormitor. Este un tren mai puțin luxos decât credeți și reprezintă mai degrabă simbolul unei familii regale implicate în viața societății.”

A fost pentru a 7-a oară după 1990 când trenul regal şi ocupanţii săi au refăcut această călătorie. Ca şi în 1916, drumul spre Iaşi a început pe 15 decembrie. Trenul a oprit Mărăşeşti, Adjud şi Bacău. Călătoria a continuat pe 16 decembrie, cu opriri în gările din Roman, Paşcani şi, în cele din urmă, Iaşi.

Bătălia pentru București a fost ultima a campaniei românești din anul 1916, desfășurată între 25 noiembrie şi 3 decembrie împotriva trupelor comandate de generalul Erich von Falkenhayn. Armata română, aflată sub comanda generalului Constantin Prezan, nu a putut opri contraofensiva germană în Muntenia. În data de 6 decembrie 1916 orașul București a fost ocupat de Armata a 9-a Germană.

Concomitent, între 1 şi 6 decembrie 1916 s-a desfășurat Bătălia de la Argeș, în care forțele germano-bulgare comandate de mareşalul August von Mackensen au repurtat o mare victorie. Rezultatul celor două bătălii a fost ocuparea Bucureștiului de către Puterile Centrale și retragerea armatelor româno-ruse în Moldova, pe linia Siretului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri