Cum se sărbătorește Crăciunul într-o familie multiculturală

Data actualizării: Data publicării:
sotie ambasador germania

Gladys Meir Klodt este născută în Ghana, dar, pentru că părinţii ei au fost diplomaţi de carieră, a trăit în foarte multe ţări din lume. La maturitate, şi-a legat destinul tot de diplomaţie, a devenit soţia ambasadorului Germaniei la Bucureşti, iar acum locuieşte în România. O echipă Digi24 a mers în vizită la reşedinţa lor pentru a afla cum se pregăteşte Crăciunul într-o familie multiculturală.

Ce semnifică decoraţiunile din bradul dvs. de Crăciun?

Gladys Abankawa Meir Klodt, soţia ambasadorului Germaniei: Acestea sunt decoraţiuni pe care le-am colecţionat de-a lungul anilor din locurile unde am avut misiuni diplomatice. Pe unele dintre ele le-am făcut eu, de exemplu aceste funde, care se pot face foarte uşor din fâşii de material, aracet şi puţină vopsea. Altele, cum sunt acestea brodate şi cu paiete au fost achiziţionate când eram în India, în Rusia, avem câteva şi de acolo şi de câte ori le văd îmi amintesc de misiunile diplomatice pe care le-am avut. Fiecare ţară are propriile ei tradiţii şi este fascinant să vezi cum este sărbătorit Crăciunul în aceste ţări, chiar şi în India, unde Crăciunul nu este ceva tradiţional, dar datorită regulilor din fostul imperiu britanic, sărbătoresc Crăciunul destul de activ şi este frumos să experimentezi.

Cum este această perioadă în Ghana, ţara dvs. de origine?

Gladys Abankawa Meir Klodt: Ca şi în India. Ghana a fost colonie britanică iar Crăciunul se sărbătoreşte destul de mult în stil britanic, cu cadourile care se deschid pe 25 decembrie, prin comparaţie cu Germania unde le deschidem în Ajunul Crăciunului, seara. În Germania mie mi se pare Crăciunul ca o perioadă magică, cu lumini care se aprind. De exemplu, în brad avem lumânări reale şi urmăm şi noi această tradiţie la noi acasă, de asemenea şi este o bucurie şi emoţionat să facem acest lucru în noaptea de Ajun de Crăciun.

Care este amintirea care vă leagă cel mai mult de Crăciun?

Gladys Abankawa Meir Klodt: Este ceva care s-a petrecut acum doi ani, când ne-am mutat pentru prima oară într-o casă în afara Berlinului, într-un oraş mic, medieval, iar acolo Crăciunul se sărbătoreşte foarte devreme. La 5 dimineaţa este slujba de Crăciun, care are loc la lumina lumânărilor şi este pur şi simplu ceva magic, care merită trăit. Cred că acesta este Crăciunul cel mai memorabil din anii recenţi.

Ce obiceiuri de Crăciun respectaţi în familia dvs., acum?

Gladys Abankawa Meir Klodt: Pentru că suntem o familie biculturală, trebuie să ne împărţim sărbătoarea Crăciunului astfel încât toată lumea să fie fericită sau mai degrabă eu să fiu fericită. Trebuie să spun că eu sunt de multe ori avantajată şi am aniversat Crăciunul pe 25, mai mult decât pe 24, mă refer la deschiderea cadourilor. Dar sunt ani în care am alternat acest lucru.

La ce proiecte lucraţi în România?

Gladys Abankawa Meir Klodt: Este un proiect în derulare, o carte de bucate pe care mai multe soţii de ambasadori o fac şi este un proiect foarte activ în acest moment. Se fac fotografii cu felurile de mâncare care vor fi prezentate în carte, edităm textul, îl corectăm şi este ceva fascinant, pentru că avem peste 25 de ţări care participă.

Vreau să le urez tuturor un Crăciun memorabil, unul care să nu fie doar despre cadouri, ci şi despre a dărui şi despre a fi, mai mult decât despre a avea. Iar în noul an să sărbătorim tot ce avem cu recunoştinţă şi să transformăm în succes tot ce facem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri