Amenzi după vaccinarea greșită a unui tânăr care a primit vaccinul Moderna la a doua doză, în loc de Pfizer

Data publicării:
Centrul de vaccinare anti-Covid de la Romexpo
Centrul de vaccinare anti-Covid de la Romexpo. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

În urma verificărilor făcute de inspectorii DSP București în cazul tânărului care a fost vaccinat la centrul Romexpo cu serul Moderna la rapel, în loc de Pfizer, au fost aplicate sancțiuni sub formă de amenzi pentru: Centrul de vaccinare aparținând de Complexul Multifuncțional Caraiman (20.000 de lei), medicul coordonator (2.000 de lei) și asistentul medical (2.000 de lei).

“Ministerul Sănătății a fost informat că o echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică a municipiului București a efectuat în 17 martie un control la Centrul de vaccinare nr. 5 din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din București după ce o persoană a sesizat că i-a fost administrat vaccinul Moderna în loc de vaccinul Pfizer pentru cea de-a doua doză.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii DSP București au constatat că, la nivelul centrului de vaccinare, nu sunt întocmite proceduri/protocoale de lucru,  iar personalul medical și auxiliar nu este instruit privind modul de lucru pentru fiecare etapă (triaj epidemiologic, întregistrarea pacientului cu scanarea cărții de identitate, îndrumare către cabinet, vaccinare, supraveghere postvaccinare și eliberarea adeverinței).

Ca urmare, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, Art. 32, lit. k., astfel:  

- A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 de lei pentru Centrul de vaccinare aparținând de Complexul Multifuncțional Caraiman pentru neîntocmirea procedurilor/protocoalelor și neinstruirea personalului în ceea ce privește modul de lucru și administrarea vaccinurilor Pfizer și Moderna;

- O sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru medicul coordonator pentru nerespectarea protocoalelor/procedurilor de lucru și neinstruirea personalului;

- O sancțiune contravențional în valoare de 2.000 de lei asistentului medical pentru nerespectarea protocoalelor/procedurilor de lucru”, arată un comunicat de presă.

Un bărbat care a fost vaccinat pe 24 februarie cu serul Pfizer a primit, miercuri, la rapel, vaccinul de la Moderna. Medicul i-a propus lui Alin Ionescu, bolnav de diabet, să îl treacă în sistem că a fost vaccinat tot cu Pfizer. O propunere care a fost refuzată de pacient. Prin urmare, omul nu a putut primi adeverinţă de vaccinare. Tânărul este acum în stare bună.

În cazul său nu se impune reluarea schemei de imunizare, anunță Comitetul național pentru vaccinare. CNCAV precizează că tânărului îi va fi eliberată adeverința de vaccinare unde va fi menționat tipul vaccinului administrat la rapel.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri