Sari la conținut

Anchetă la Bagdasar-Arseni. Ministerul Sănătății: Pilotul a luat bacterii din spital, nu din baltă

„Pacientul în vârstă de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta înseamnă că bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilă la Colistin) și Klebsiella (rezistentăla Colistin) sunt dovedite ca prezență la pacient și provin din spital”, se arată în raportul inspectorilor sanitari. 

De asemenea, în urma raportului, societatea care asigură serviciile externalizate de curățenie a spitalului a fost amendată cu 5.000 de lei.

Ministerul Sănătății contrazice astfel conducerea Spitalului, care a precizat că bacteriile descoperite în organismul bărbatului au provenit de la apa de baltă în care s-a prăbușit cu paramotorul. 

„În ceea ce privește informațiile vehiculate în spațiul public despre proveniența bacteriilor din „apa de baltă”, Ministerul Sănătății își exprimă îndoieli puternice apropo de validitatea științifică a acestei luări de poziție din următoarele motive:

  • Pacientul a fost internat în data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au arătat că nu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului.

  • Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezența celor două bacterii. În acest timp, pacientul a fost internat în spital.

  • Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistență multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o „baltă ”, a transmis Ministerul Sănătății. 

Pilotul este internat la secția de terapie intensivă și deocamdată nu are infecții. 

Ministerul Sănătății a atras atenția că ascunderea infecțiilor nosocomiale nu este benefică deoarece fără o statistică reală a incidenței acestor infecții nu se poate găsi o soluție eficientă de reducere a lor. 

„Ministerul Sănătății este ferm convins că România are nevoie de o schimbare de atitudine în ceea ce privește recunoașterea și raportarea infecțiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde în lume în ceea ce privește aceste infecții. Așa că singura atitudine corectă este aceea ce recunoaștere, de asumare și de lucru activ pentru controlul acestui fenomen. Fără o dimensiune reală a incidenței infecțiilor nosocomiale în spitalele românești nu se poate formula nicio procedură eficientă. Dezmințirile apărute în spațiul public în ceea ce privește pacientul amintit sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai puțin de șase centre de referință la nivel național, a subliniat Ministerul.

 Inspectorii sanitari au dispus următoarele măsuri la Spitalul Bagdasar-Arseni:

  • Supravegherea și investigarea bacteriologică a tuturor pacienților din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secției ATI 1

  • Reinstruirea personalului auxiliar care efectuează operațiunile de curățenie și dezinfecție

  • Intensificarea operațiunilor de igienizare și dezinfectare

  • Asigurarea de dispensere pentru igiena și dezinfecția mâinilor la toate lavoarele din secții

Pilotul paramotorului, aflat de duminica trecută la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni” din Capitală, a fost diagnosticat, luni, cu două bacterii care au o rezistenţă extrem de mare la antibiotice. Este vorba despre Klebsiella pneumoniae şi Acinetobacter baumanni, considerate bacterii intraspitaliceşti, arată buletinele de analize medicale obţinute de News.ro.

Pilotul paramotorului prăbuşit este internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului "Bagdasar-Arseni" şi a fost, până la sfârşitul săptămânii trecute, intubat şi ventilat mecanic. Starea lui continuă să fie gravă, pentru că a aspirat apă în plămâni.

În accidentul petrecut pe 10 iulie şi-a pierdut viaţa pasagerul paramotorului, Nik Baydin, chitaristul trupei The Rock, o formaţie tribut AC/DC. Cetăţean rus rezident în Bucureşti, Baydin nu a mai putut fi salvat de echipajul SMURD care a ajuns la locul accidentului şi a încercat să îl resusciteze, decesul fiind declarat la mai bine de o oră de la prăbuşirea paramotorului pilotat de şeful Aerodromului Comana, Marian Cojocaru.

Citiți și: 
Anchetă la Spitalul Bagdasar Arseni. Soția pilotului rănit la Comana: Nu am ce să le reproșez medicilor