Bărbat alungat din sat de teama coronavirusului. Localnică: Am auzit că virusul deja-i în Satu Mare. Mi-e frică, încă-s tânără

Data actualizării: Data publicării:
barbat alungat1

Frica românilor de coronavirus creează în continuare situații absurde. Un bărbat din Satu Mare, care s-a întors recent din Italia, locuiește acum la spital, pentru că rudele sale nu-l mai primesc acasă de teamă sa nu se îmbolnăvească. Oamenii și-au pierdut încrederea și în autorități, după ce au văzut la televizor ceea ce se întâmplă în China.

Conflict provocat de teama de coronavirus

Localnică: Dar am auzit că o intrat în Satu Mare deja virusul, o venit, deja-i în Satu Mare. Cum să nu îmi fie frică? Am copil micuț și sigur că mă tem și eu, încă-s tânără și eu și soțul. Vreau să cresc copilul.

Localnică: Și nici acum nu înțelegem că ce se întâmplă că o dată zice că nu-i ăla, cum într-o zi a găsit că nu-i acela virus? Când am citit în acte că trebuie o săptămână să știe că da, îi viroza aia sau nu. Și acuma în două ore maxim deja o știut că nu-i coravirusul.

În satul Petin din comuna Paulești, județul județul Satu Mare, oamenii nu mai au somn, de două zile. Mai exact din momentul în care un vecin de-al lor, întors recent din Italia, a acuzat stări febrle și tuse și a fost preluat de ambulanță. După ce le-a spus medicilor că a lucrat în străinătate, pentru un chinez, medicii au luat toate măsurile necesare pentru a exclude posibilitatea ca bărbatul să fie infectat cu coronavirus.

Constantin Demian, purtător de cuvânt Spitalul Județean Satu Mare: În principiu se putea trata la domiciliu, că nu era o stare din aceea cu febră mare, nu avea probleme de genul acesta care să ne pună: gata, urgent la izolator și așa mai departe.

Oamenii au intrat în panică

Bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost diagnostic cu pneumonie şi a fost lăsat să plece acasă. Rudele din Petin, acolo unde locuia temporar, nu l-au mai primit. Nici vecinii nu și-l mai doresc prin preajmă.

Zenoviu Stelian Bontea, primarul comunei Păulești: Probabil cel mai tare s-au speriat, am înțeles eu, de momentul în care a fost adus înapoi în comunitate și avea un echipament apropiat de imaginea pe care o vedeau ei la televizor cu un halat din ăsta sterilizat. Și s-au speriat pe chestiunea asta, n-au mai vrut s-l primească. Are domiciliul într-o comună învecinată, în Odoreu, dar din câte am înțeles relațiile familiale de acolo sunt de așa natură încât a venit pe o anumită perioadă și locuiește aici, la rudenii.

Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: Într-una din case locuia bărbatul despre care se credea că este suspect de coronavirus. Chiar dacă medicii le-au prezentat rezultatele analizelor localnicilor, aceștia cer în continuare ca bărbatul să plece de aici, de teama virusului mortal.

Localnică: Nu, nu suntem de acord, orice infecție are, că avem copii mici și nu vrem să vină înapoi.

Localnic: Dacă n-are virus de ăla de coroană, sau cum îi zice, să vină înapoi.

A fost alungat din sat din cauza unei viroze, dar nici la spital nu e bine primit de ceilalți pacienți

După ce a fost respins de familie, bărbatul cu viroză a fost dus înapoi la spital. Rezolvarea însă nu a venit nici de acolo, pentru că nici ceilalți pacienți nu vor să împartă salonul cu cineva care a fost suspect de coronavirus. Astfel, acum pacientul este izolat, doar pentru a nu răspândi panica. Dar nici la spital nu va putea rămâne prea mult timp.

Constantin Demian, purtător de cuvânt Spitalul Județean Satu Mare: Sigur va mai rămâne câteva zile, 3 zile, 5 zile va rămâne în continuare în cadrul secției noastre și în final... noi nu putem să ținem cazuri de genul acesta dacă starea de sănătate va fi bună, îi facem externarea și mai departe știu eu... Acuma nu suntem așezământ social, deși și spitalul de multe ori internează cazuri sociale.

Zenoviu Stelian Bontea, primarul comunei Păulești: Vom discuta cu cetățenii din zonă și vom încerca să ajungem și să aplanăm această situație, pentru că acest om totuși undeva trebuie să meargă la domiciliu.

Dacă la externarea din spital, bărbatul tot nu va fi primit acasă, rezolvarea conflictului iscat de teama coronavirusului va cădea în seama autorităților.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri