Confuzie la Fisc. Inspectorii nu ştiu ce să le explice oamenilor

Data publicării:
confuyie fisc

Cu opt zile înainte de expirarea termenului limită, puţin peste 8.000 de oameni au depus controversata declaraţie 600, adică doar patru procente dintre cei obligaţi de lege. Iar confuzia persistă. Dacă ieri Liviu Dragnea spunea că termenul va fi prelungit, astăzi nici funcţionarii Fiscului nu ştiau ce să le spună contribuabililor.

VIDEO Reportaj filmat cu camera ascunsă

Chiar şi inspectorii de la Fisc sunt derutaţi. Cei de la Craiova spun că nu mai au ce explicaţii să ofere oamenilor.

Deocamdată nu a venit nimic. Doar ce vorbesc la televizor că asta înnebunesc toţi oamenii, dar numai aşa ca să îi pună pe drumuri. Nu a venit ceva să spună, gata s-a prelungit termenul”.

La ANAF Ilfov, holurile erau dimineaţă pline de oameni cu celebrul formular 600 în mână. Nici aici angajaţii nu sunt mai lămuriţi decât cei care trebuie să dea bani statului.

Prelungirea termenului limită pentru depunerea formularului 600 se poate face prin Ordonanţă de Guvern. Doar că aceasta nu poate fi emisă de un Cabinet interimar, cum este cel din clipa de faţă. Aşa că mulţi fac abstracţie de declaraţia preşedintelui PSD şi se prezintă conştiincioşi la Fisc.

Proiectul care amână până la 1 martie depunerea declaraţiei 600 a fost publicat aseară pe site-ul Ministerului de Finanţe. Astăzi, ministrul a fost convocat la Parlament pentru a da lămuriri.

Mai târziu, ministrul Finanţelor a propus o soluţie.

Ionuţ Mişa - ministrul Finanţelor: „Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a putea face plata acestei contribuţii pe bază de CNP”.

Doar că ministrul nu a putut să dea detalii despre cum şi unde se va plăti în acest mod. Altă soluţie ar fi ca salariaţii căror le reţine angajatorul contribuţia pentru sănătate să nu o mai plătească pentru alte venituri pe care le încasează. Preşedintele Comisiei Economice de la Senat nu a înţeles însă ideea ministrului.

Declaraţia 600 trebuie depusă de toţi cei care au şi alte venituri în afara salariului, cum ar fi chirii sau drepturi de autor. Conform legii, ei trebuie să achite în avans opt mii de lei estimând în formular cât vor câştiga anul acesta. Iar dacă suma se dovedeşte mai mică, statul le va restitui diferenţa de impozit la anul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri