Sari la conținut

Grevă spontană la TAROM a angajaţilor care se ocupă cu mentenanţa aeronavelor. Reacția ministrului Transporturior

 

ACTUALIZARE. Reacția ministrului Transporturilor, Dan Costescu:

După acțiunea de protest a salariaților TAROM din cadrul Direcției Tehnice, desfășurată pe parcursul zilei de astăzi, 16 martie a.c., solicit atât angajaților companiei, cât și managementului executiv să își desfășoare activitatea în condiții normale, fără a periclita regularitatea zborurilor și siguranța pasagerilor.

Întârzierile repetate ale curselor Tarom, tratarea necorespunzătoare a pasagerilor și comunicarea defectuoasă a managementului cu angajații riscă să afecteze imaginea companiei. Toate acestea, coroborate cu incidentul în care a fost implicată aeronava Tarom la Budapesta, mă determină să solicit Autorității Aeronautice Civile din România, conform competențelor instituției, să finalizeze mâine, 17 martie 2016, investigația de la Tarom.

De asemenea recomand întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație al Tarom care să ia act de concluziile raportului, de situația generală creată în companie și să acționeze conform atribuțiilor legale”, a spus ministrul Dan Costescu.


Potrivit reprezentanţilor companiei, niciun zbor al TAROM nu este afectat în acest moment. 

„Am organizat acest protest spontan, cu aproape 100 de angajaţi, din cauză că unul dintre directorii tehnici ai TAROM a anunţat că societatea va trimite un avion la lucrări, la revizii în Bacău”, a spus Curdov.

„Am discutat deja cu conducerea companiei, sunt mai multe probleme pe care le avem, de exemplu cu orele suplimentare, care au fost blocate. Fiecare angajat a făcut între 100 şi 1.000 de ore suplimentare, iar firma nu vrea nici să le plătească, nici să ofere zile libere în locul acestora”, a completat el. 

Liderul sindical spune că s-a ajuns în această situaţie din cauză că, de-a lungul timpului, a plecat 50% din personalul care se ocupa cu mentenanţa, iar flota companiei s-a redus cu circa 10%.

„Noi funcţionăm pe avarie, iar conducerea a tăiat şi posturile”, a mai spus Curdov.

Flota TAROM are în prezent 23 de aeronave.

Sindicatul tehnic din TAROM reprezintă interesele angajaţilor care se ocupă cu mentenanţa avioanelor și a mai organizat un protest similar în februarie 2013.