Sari la conținut
News Alert

Indemnizaţie de creştere a copilului, redusă de la 35.000 de euro la 1.000 de lei

Bărbatul din Sibiu care lua 35.000 de euro indemnizaţie de creştere a copilului va primi o sumă de 130 de ori mai mică. Inspectorii de la Fisc au hotărât că suma imensă era nejustificată, aşa că funcţionarii de la plăţi sociale sunt obligaţi să îi recalculeze beneficiile. În plus, el ar putea fi obligat să returneze banii necuveniţi.

160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea

FOTO: INQUAM - Octav Ganea

ACTUALIZARE. Beneficiarul indemnizației a transmis redacției următoarele precizări: 

Declarațiile mele de venituri pentru anii 2010-2015 au fost redactate de personal contabil de specialitate într-un moment în care nu se punea problema ca indemnizațiile de creștere a copilului să nu mai fie plafonate. Toate declarațiile mele de venituri au fost conforme realității și mi-am achitat integral și la timp toate taxele și impozitele datorate statului român. Acestea au reprezentat sume importante. În baza acestor venituri fiscalizate mi s-a stabilit indemnizația. Fără să doresc, în acest moment, să mă refer la abuzuri ale ANAF, așa cum a făcut-o în mod repetat noua conducere politică a țării, numeroși oameni de afaceri și alte persoane avizate, precizez doar că a crede că eu am dat declarații false fără să-mi reproșeze cineva ceva și fără să existe un dosar în acest sens, este un atentat la minima inteligență a opiniei publice.


 

Indemnizaţia de creştere a copilului în valoare de aproximativ 35.000 de euro pe care a primit-o timp de patru luni un bărbat din judeţul Sibiu a fost recalculată, după ce controlul ANAF a stabilit că beneficiarul ei obţinuse venituri mult mai mici decât cele declarate. Acum, bărbatul primeşte puţin peste 1.000 de lei şi va trebui să restituie banii pe care i-a primit până acum.

”Am primit de la ANAF o hârtie prin care se precizează alte sume decât cele pe care le-am avut iniţial. În urma raportului, a fost efectuată recalcularea indemnizaţiei. Nu este vorba despre o sistare a ei, ci de o recalculare”, a declarat pentru News.ro directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Sibiu, Ioan Boţa.

Surse oficiale au precizat că verificările efectuate de ANAF au constatat că sumele declarate de către beneficiarul indemnizaţiei erau mult mai mici decât veniturile. Cu toate acestea, veniturile fiind prevăzute în declaraţia de impunere de la ANAF, sibianul a plătit circa o sută de mii de euro impozit aferent veniturilor declarate.

Indemnizaţia de creştere a copilului care i se cuvine bărbatului în baza veniturilor din salarii pe care le-a obţinut depăşeşte cu puţin minimul legal prevăzut de 1.064 de lei. Sibianul a încasat cele 35.000 de euro timp de patru luni, dar a primit deja acasă o decizie prin care i se comunică faptul că va trebui să restituie banii încasaţi în plus până acum.

În paralel, sibianul a contestat în instanţă raportul ANAF, iar dacă acesta rămâne definitiv va încerca să-şi recupereze de la stat banii plătiţi cu titlu de impozit.

Pe aceeași temă