Masca obligatorie în localitățile unde incidența cazurilor depășește pragul de 6 la mie. Arafat: Sunt și excepții

Data publicării:
O tanara din Cehia poarta masca pentru a se proteja impotriva infectarii cu coronavirus
Mască de protecție. Foto; Guliver/GettyImages

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în localităţile în care se înregistrează o incidenţă de peste şase cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în aer liber, dar că vor exista şi anumite excepţii.

„La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi. Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă.

De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta. Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta.

Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii. Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni”, a arătat Arafat, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern care include măsurile adoptate joi de CNSU pentru localitățile care au depășit rata de infectare de 6 cazuri noi la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Prin aceasta, masca devine obligatorie în spații publice, programul magazinelor se reduce până la ora 22:00 în weekend iar când pragul de 7,5 este depășit măsura se extinde și la restul săptămânii, restaurantele vor fi deschise la jumătate din capacitate pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală, nunțile și botezurile vor avea loc cu maxim 200 de invitați vaccinați sau trecuți prin boală, de la carantina de noapte în weekend sunt exceptați cei vaccinați iar școlile rămân deschise dacă nu sunt elevi bolnavi de Covid.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri