Minerii blocați în subteran își cer salariile neplătite: Nu pot să-i spun copilului că nu îi dau azi mâncare și să mai aștepte

Data actualizării: Data publicării:
Mineri care protestează la intrarea în mină.
Aproape 100 de mineri sunt nemulțumiți de faptul că nu au primit salariile la timp. Foto: Captură TV Digi24

Discuții pentru rezolvarea crizei minerilor de la Lupeni, blocați în subternan. Premierul Florin Cîțu și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au avut, în această după-amiază, o întâlnire-fulger, chiar înaintea şedinţei de Guvern, pentru a căuta soluții în cazul celor aproximativ 100 de ortaci nemulțumiți de faptul că nu au primit salariile restante. În acest context, Termocentrala Mintia şi-a oprit activitatea din cauza lipsei de cărbune, iar locuințe și instituții din Deva au rămas fără încălzire.

„Nu cedăm!”. Acesta a fost mesajul zecilor de mineri din Valea Jiului în cea de-a patra zi de proteste. Oamenii își vor salariile pentru care muncesc. Un ortac cu o vechime de trei ani, încasează aproximativ 2.000 de lei pe lună, iar mulți sunt unici întreținători ai familiei.

Adrian, miner: Nu mai putem psihic, nu mai putem. Suntem căzuți la pământ. Nu mai rezistăm. De marți seară nu ne-a băgat nimeni în seamă. Eu de exemplu nu mi-am văzut copilul de marți. Nu știu situația copilului meu. Nu știu... a mâncat, n-a mâncat, are cu ce să trăiască până luăm noi banii?

Minerii spun că au ajuns să aibă restanțe la întreținere. Au avut de ales între a cumpăra mâncare pentru copii şi a-şi achita cheltuielile lunare.

Miner: Eu ce duc acasă, aia se mănâncă. Fata mea, cealaltă mică, are 18 ani, merge la școală. Soția nu lucrează. Am și o nepoțică pe care tot eu o întrețin. Faceți un calcul, cu dări cu tot în casă, să vedeți cum mă descurc eu cu banii care scrie pe fișa care o iau.

„Nu pot să-i spun copilului «tată eu nu pot să-ți dau astăzi mâncare că n-am luat salariul, aşteaptă şi tu până se hotărăsc...»”

Ovidiu Boloca, miner: Eu nu pot să-i spun la copilul acela „tată eu nu pot să-ți dau astăzi mâncare că n-am luat salariul, aşteaptă şi tu până se hotărăsc... Da, citeşte legea 200 ca să vezi când...”.

Liderii de sindicat au venit la Bucureşti pentru a cere sprijin de la ministrul Energiei.

Alin Sîn, președintele executiv al Sindicatului Muntele: Promisiunea pe care dânsul ne-a făcut-o a fost că ordonanța de guvern care să ofere acces la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale a fost aprobată. Și ne-a dat asigurări că până pe 26 va produce efecte, respectiv banii salariaților. Dorința e să-i scoatem pe oameni de acolo, care au peste 48 de ore, sunt condiții de presiune și aeraj reduse, apar probleme de sănătate, fiecare cedează, au sănătate precară, o vârstă înaintată unii dintre ei.

Cinci dintre minerii blocați în subteran la mina Lupeni au ajuns joi la spital. Starea lor de sănătate s-a înrăutățit.

Adrian, miner: Aseară am fost informați că unul dintre colegii noștri a ajuns la Urgențe la Petroșani, noi am crezut că l-am pierdut pe ortacul acela.

Din solidaritate, minerii din Deva au refuzat să mai intre în subteran şi să scoată cărbune, astfel că Termocentrala Mintia, furnizorul de agent termic din Deva, a rămas fără materia primă, iar locuințe și instituții din Deva au rămas fără încălzire.

„Colegii de la Deva se vor solidariza cu cei din Valea Jiului. Vor apărea convulsii sociale și proteste”

Alin Sîn, președintele executiv al Sindicatului Muntele: Colegii de la Deva se vor solidariza cu cei din Valea Jiului. Pe lângă că nu vor da caldură, vor apărea convulsii sociale și proteste.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Economiei Virgil Popescu a spus ce măsuri se vor lua în cazul minerilor din Valea Jiului: Am adoptat deja ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”.

Numai în mina Lupeni sunt blocați aproximativ 100 de oameni, încă de marți. În plus, toţi angajaţii Complexului Energetic Hunedoara au anunţat că nu vor mai scoate cărbune şi nu vor renunţa la proteste până nu le vor intra banii în conturi.

Administratorul Complexului Energetic Hunedoara: Minerii își vor primi salariile

Minerii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile integral săptămâna viitoare, mai devreme faţă de termenul anunţat, 26 februarie, a declarat vineri administratorul special al companiei, Cristian Roşu, după o serie de întâlniri avute la Bucureşti cu premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Lucian Heiuş. Acesta a precizat că și-a înaintat și demisia, care era una dintre revendicările minerilor blocați în subteran, pentru a detensiona situația. Actul a rămas depus la Ministerul Energiei.

Reporter: Anamaria Ianc / Operator: Ionuț Voinea

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri