Ministrul muncii anunță că a semnat ordonanțele pentru creșterea alocațiilor și mărirea pensiilor

Data actualizării: Data publicării:
marius budai sustine o conferinta de presa la sediul psd
Ministrul muncii, Marius Budăi, anunță ca a semnat două ordonanțe de urgență pentru majorarea alocațiilor și pensiilor Foto: captură video Facebook PSD

Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat joi că a semnat două ordonanțe de urgență referitoare la creșterea alocaţiilor şi la majorarea pensiilor. Cele două documente sunt acum în circuitul de avizare înainte de a fi aprobate în ședința de guvern.

Astfel, pensia minimă se va majora de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie crește de la 1.442 la 1.586 de lei.

În ceea ce privește alocațiile, ele ar urma să crească cu 20 la sută. Guvernul adoptase în iunie o Ordonanță de Urgență care prevedea amânarea majorării alocațiilor cu 20 la sută până la 1 ianuarie 2022. Astfel, de la această dată, alocațiile urmau să crească la 243 de lei. 

De asemenea, a mai anunțat Marius Budăi, salariul minim pe economie va fi, de la 1 ianuarie, de 2.550 de lei.

„Vreau să vă informez că am semnat două ordonanţe extrem de importante. Prima ordonanţă am semnat-o împreună cu ministrul Gabriela Firea şi se referă la majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzut și negociat în programul de guvernare. Ordonanţa a plecat de la Ministerul Muncii către ministerele avizatoare şi atunci când va primi avizul va fi promovată în şedinţa de Guvern. A doua ordonanţă, extrem de importantă, se referă la majorarea pensiilor părinţilor şi bunicilor noştri, şi anume pensia minimă se va majora de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va fi majorată de la 1.442 la valoarea de 1.586 de lei”, a declarat Marius Budăi, într-o conferinţă de presă susținută la sediul central al PSD.

El a precizat că aceste două acte normative au fost negociate de PSD în cadrul coaliţiei.

Marius Budăi a mai anunțat că pensionarii cu venituri mai mici vor primi și o sumă de bani, în luna ianuarie, pentru a fi protejaţi de valul de scumpiri.

„Este o sumă pe care am gândit-o în programul de guvernare să o acordăm o singură dată, în luna ianuarie, astfel încât cetăţenii români şi cei cu pensii mai mici să fie protejaţi în faţa acestui val de scumpiri. În momentul în care se va lua decizia pentru forma finală în coaliţie o să anunţăm public şi se va regăsi într-un act normativ pentru a fi promovată în guvern”, a declarat Marius Budăi.

În discuțiile anterioare despre acest ajutor acordat pensionarilor cu venituri mici s-a menționat suma de 1.200 de lei.

Întrebat ce alte majorări vor fi de anul viitor, ministrul muncii a menționat a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilităţi, care face parte din ordonanţa de urgenţă cu majorarea alocaţiilor.

Impactul bugetar al majorării pensiilor de la 1 ianuarie este de 11 miliarde suplimentar şi 1,9 de miliarde suplimentar la alocaţii, precum şi de 225 de milioane suplimentar pentru a 13-a indemnizaţie a persoanelor cu dizabilităţi, a precizat Marius Budăi. 

Despre deducerile fiscale pentru familiile cu copii, Budăi a spus că aceste lucruri sunt discutate de Gabriela Firea, ministrul Familiei, cu ministrul Finanţelor Publice.

Ministrul muncii a fost întrebat și dacă salariile celor din educaţie vor creşte, el precizând că există în coaliție un răgaz de 120 de zile de analiză, ulterior urmând să fie anunţate aceste măsuri. „Dacă în coaliţie se va lua altă decizie, cu siguranţă noi, miniştrii, le vom pune în practică”, a arătat el.

Întrebat dacă salariile demnitarilor vor fi îngheţate, ministrul a spus că nu are această informație și nu s-a discutat deocamdată despre acest aspect.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...