Exclusiv Nicușor Dan: „Prețul gigacaloriei la iarnă o să depindă de prețul gazului. Serviciul s-a îmbunătățit puțin față de iarna precedentă"

Data actualizării: Data publicării:
calorifer-repartitor-robinet-1536x1024
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că prețul pentru gigacalorie pe care îl vor plăti bucureștenii la iarnă va depinde „foarte mult de evoluția prețului gazului”. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, joi, la Interviurile Digi24.ro, că prețul pentru gigacalorie pe care îl vor plăti bucureștenii la iarnă va depinde „foarte mult de evoluția prețului gazului”. Edilul spune că serviciul de termoficare s-a îmbunătățit „puțin” în iarna care a trecut față de sezonul precedent.

„Prețul pe care bucureștenii o să-l plătească la iarnă o să depindă foarte mult de evoluția prețului gazului. În acest moment, prețul pe care noi îl plătim pentru, producție, transport și distribuție a gigacaloriei este 860 de lei și bucureștenii plătesc 350 de lei din aceștia iar Primăria plătește 510 diferența.

Dacă nu vor exista majorări semnificative ale prețului gazului până atunci, acestea vor fi cifrele și în iarna care urmează. Este ceva care nu ține nici măcar de politica națională a României.

Pentru București, prețul total real a crescut de la 510 lei la 860 de lei. Calitatea serviciului s-a îmbunătățit puțin față de iarna trecută, însă prețul pe care bucureștenii îl plăteau era total desprins de realitate. Adică existau orașe în România care plăteau 350, 400, 450 de lei pe gigacalorie și bucureștenii plăteau 140 de lei. Acum mi se pare un preț corect, ținând cont și de calitatea pe care o oferim noi astăzi”, a afirmat Nicușor Dan.

Primarul general al Bucureștiului spune că, deși centralele de apartament au fost interzise în blocurile noi, investitorii de obicei asigură propria centrală de încălzire a blocului.

„Există sistemul centralizat, există centrală de apartament și există centrală de bloc. Centrala de bloc nu este interzisă. Așa cum arată serviciul în momentul acesta, ar fi ridicol să fie interzisă. În schimb, o centrală de bloc e mult mai bună decât 30 sau 50 de centrale individuale din punctul de vedere al mediului.

În general, clădirile noi nu sunt racordate la sistemul central. Nu cunosc exemple de investitori care să construiască un bloc și care să solicite racordarea. Au centrala lor proprie”, a spus edilul.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri